Válaszolt a kormány a szakszervezeteknek: nem tárgyalnak

POLITIKA
2019 január 15., 05:36
comments 65

Válaszolt a kormány az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottságnak a múlt hét kedden átadott négypontos petíciójára, közölte a Népszava. A válaszban Varga Mihály közölte:

  • a kormány nem tárgyal,
  • a szakszervezetek javaslataikat vigyék a meglévő egyeztető fórumok elé.

Utóbbira reagálva az érdekvédelmi szervezetek vezetői kijelentették, hogy jelenleg nincs ilyen. Szerintük a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, amire Varga is utal levelében, nem valódi érdekegyeztetésre való, hiszen abban civilek és az egyházak is helyet kaptak, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumából pedig a közszférában dolgozók háromnegyede kimarad.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (j2) és Horváth Csaba, a Vasutas Szakszervezet alelnöke (j) a Sándor-palotánál, mielőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet adott át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak
photo_camera Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (j2) és Horváth Csaba, a Vasutas Szakszervezet alelnöke (j) a Sándor-palotánál, mielőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet adott át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés az alábbi négy pontot adta át múlt héten:

  • a túlóratörvény visszavonása, a munka törvénykönyvének módosítása a munkavállalók érdekei szerint;
  • a tisztességes béreket tisztességes munkáért elv betartása, a regionális és a nemek közti béregyelnőtlenség csökkentése;
  • a sztrájkjog újraszabályozása, érdemi párbeszéd és előzetes egyeztetés a dolgozókat érintő törvények módosításáról;
  • rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.