Átadták követeléseiket a kormánynak a szakszervezetek

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (j2) és Horváth Csaba, a Vasutas Szakszervezet alelnöke (j) a Sándor-palotánál, mielőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet adott át a Köztársasági Elnöki HivatalnakFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A szombati tüntetésen tett ígéretükhöz híven a szakszervezetek kedden átadták sztrájkköveteléseiket az Innovációs és technológiai Minisztériumban. Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelükben tárgyalásokat kezdeményeztek a követeléseikről, melyek:

  • a túlóratörvény visszavonása, a munka törvénykönyvének módosítása a munkavállalók érdekei szerint;
  • a tisztességes béreket tisztességes munkáért elv betartása, a regionális és a nemek közti béregyelnőtlenség csökkentése;
  • a sztrájkjog újraszabályozása, érdemi párbeszéd és előzetes egyeztetés a dolgozókat érintő törvények módosításáról;
  • rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a levél átadása után elmondta, hogy követeléseiket az övén kívül még két szakszervezeti szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés írta alá. Ezek Kordás szerint a Magyarország legtöbb szervezett munkavállalói csoportját képviselő szakszervezetek.

Kordás az országos sztrájkról is beszélt, azelőtt szerinte fel kell mérni a sztrájkhajlandóságot, csak azután indulhat el az előkészítése. A szakszervezetek követeléseiket petícióként is köröztetik a neten, ezt már több mint háromezren írták alá. (Via Mérce)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.