Az ISIS robbantott fel amerikai katonákat a szíriai Manbidzsban

Egy, speciálisan a házilagos bombák ellen kifejlesztett amerikai MRAP harcjármű a terrortámadás helyszínén Manbidzsban.Fotó: -/AFP

Az ISIS vállalta a felelősséget szerdán azért az öngyilkos merényletért, amelyben legalább négy amerikai katona életét vesztette, további három pedig megsérült. Az egyik sérült állapota válságos, írja a Washington Post egy, a még képlékeny helyzetre hivatkozva csak névtelenül nyilatkozó forrására hivatkozva.

Donald Trump december 19-én jelentette be, hogy legyőzték az ISIS-t, ezért kivonja az amerikai csapatokat Szíriából. Azóta persze mondott már mindent nagy összevisszaságban, kormánya több tagja is elismerte, hogy az ISIS még nem semmisült meg.

A támadást Manbidzsban követték el, ez szintén elég szimbolikus. Manbidzs az amerikaiak legfőbb szövetségesei, a kurdok kezén van, de Törökország már két éve is offenzívában akarta megszállni. Azt akkor az amerikai és orosz csapatok együttesen akadályozták meg, de a város biztonságát azóta is csak az amerikai erők jelenléte garantálja a törökökkel szemben.

Mindeközben Donald Trump alelnökének, Mike Pence-nek órákkal a terrortámadás után sikerült úgy sajtótájékoztatót tartania, hogy meg sem említette a terrortámadást és az amerikai áldozatokat, ellenben elbüszkélkekdett vele, hogy "hazahozzuk a csapatainkat".

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.