Előkerült egy rész a 650 millióból, amit 2009-ben nyúlt le egy sikkasztó biztonsági őr

2019 január 16., szerda 10:04
97

Az ügyészség közölte, hogy hosszú évek után megtalálták a pénzt, amit 2009-ben egy kecskeméti pénzszállító cég biztonsági őre lopott el úgy, hogy egy éjjel a telephelyen altatót kevert a munkatársai italába – írja a Blikk.

A 42 éves D. János, a Brink’s 650 millió forintot ellopó biztonsági őre leülte a büntetését, és egy ideig úgy nézett ki, milliomosként élhet tovább, mivel a pénz nem került elő. De mégis meglett, és most F. Zs. E. 43, Sz. T. 38, és L. I. Z. 42 éves férfiak, illetve Sz. Gy. 61 éves nő ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás miatt emeltek vádat.

A bűncselekmény

F. Zs. E. a barátja volt a Brink's-es tolvajnak, aki 2009. szeptember elején egy miskolci pénz- és értékszállítási cég alkalmazottjaként a munkáltatójától 600 millió forint készpénzt sikkasztott forintban és különböző valutában.

A sikkasztó biztonsági őr a tervéről szólt F. Zs. E.-nek, és megkérte, hogy őrizze az ellopni tervezett készpénzt, amiért cserébe 150 milliót ígért. F. Zs. E. ezt vállalta, de az ügyletbe bevonta a barátját, Sz. T.-t 50 millióért.

Az értékszállító cég alkalmazottja a lenyúlt készpénzt a kocsija csomagtartójában elvitte a garázsba, amit F. Zs. E. bérelt. A készpénzből kb. 100 milliót magához vett, a kocsi indítókulcsát és a garázskulcsot átadta Sz. T.-nek, vádlottnak, majd repülőgéppel Thaiföldre ment, ahonnan telefonon tartotta a kapcsolatot a bűntársaival.

Műanyaghordóban ásták el a pénzt

F. Zs. E. és Sz. T. egy másik kocsival a garázsból elvitte az 500 milliót Sz. T. hozzátartozója, Sz. Gy. lakóhelyére, ahol két műanyaghordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd a Tarcal határában lévő szőlőben elásták.

F. Zs. E. előzőleg elvett a pénzből 7 milliót, míg Sz. T. és Sz. Gy. a közreműködésükért 50 milliót kaptak. F. Zs. E. a garázsban hagyott kocsit egy alkalmi ismerősével elvitette, akinek ezért 10 milliót fizetett.

Sz. T. a pénz elrejtése után attól tartott, hogy Magyarországon bevezethetik az eurót, ezért úgy döntött, hogy a pénz egy részét valutára váltja.

Ehhez kérte L. I. Z. vádlott segítségét, cserébe 20 milliót ajánlott neki. L. I. Z. ezt elvállalta, majd Tarcal közelében, egy elhagyott útszakaszon a háti kézi permetezőben elrejtett 100 millió forint készpénzt átvette, hogy valutára váltsa.

Közben a sikkasztó biztonsági őr ellen eljárás indult, elfogták, majd sikkasztásért jogerősen 7,5 évre ítélték, illetve 10 millió forint pénz-mellékbüntetésre, amit F. Zs. E. fizetett ki az elrejtett pénzből.

A magyar Escobar pénzének egy része megrohadt, de meg is forgatták

Az elásott pénzből – már nem tudni, pontosan miért – 100 millió forintnál is több készpénz nedvességet kapott, és megrongálódott.

Ezzel a pénzzel F. Zs. E. 2010-2013-ban több 10 milliós tételekben szerencsejátékot játszott: a sportfogadásait ebből a pénzből fizette be, miután azt L. I. Z. házilagosan kiszárította. A fogadásokon rendszeresen nyert, így megtöbbszörözte a tétjeit.

A megrongálódott készpénzt F. Zs. E. 2015 második felében, különböző időpontokban Miskolcon az egyik bankban alkalmanként több milliós tételekben sérülésmentes bankjegyekre cseréltette ki, illetve 2016 márciusának végén egy budapesti bankban próbálta kicserélni, eredménytelenül. L. I. Z. a hozzá került, megrongálódott bankjegyeket, 20 millió forintot 2014-2015-ben Budapesten, egy bankban sérülésmentes készpénzre váltott át.

F. Zs. E. a pénzből több milliós tételekben életbiztosítást kötött, kocsit vett, és megtakarítási szerződést is kötött.

A sikkasztó végül 2015 áprilisában szabadult a börtönből, és F. Zs. E. vádlottól átvett 17 milliót, ami a fogadásokból származó nyeremény egy része volt, majd elmentek egy kassai kaszinóba szerencsejátékozni.

Nem árulták el, hogy buktak le

Az ügyészség F. Zs. E. és Sz. T. bűnügyi felügyelet alatt álló, valamint L. I. Z. vádlottakkal szemben börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg Sz. Gy. vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott.

Az ügyészség nem közölte, hogyan bukott le a pénzt rejtegető csapat. (Blikk)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt