Újabb demokrata jelölt jelentkezett be a 2020-as amerikai elnökválasztásra

külföld
2019 január 16., 05:18
comments 91

Kirsten Gillibrand New York-i szenátor személyében újabb demokrata párti politikus jelentette be Washingtonban helyi idő szerint kedden este, hogy 2020-ban indul az elnökjelöltségért.

Egy televíziós műsorban közölte, bizottságot hoz létre, amely jelöltségének esélyeit elemzi.

„Ez fontos lépés, azért teszem meg, mert indulok majd a választásokon” - mondta az 52 éves politikus, aki azt is elmondta, a hét végén kampánylátogatást tesz Iowában. Iowa az az állam, ahol a mindenkori elnökválasztás első előválasztását tartják.

Gillibrand a CBS késő esti showműsorában arról beszélt, hogy elnökjelölt-aspiránsként az egészségbiztosítás javítását, az iskolák színvonalának emelését és a többek számára hozzáférhető, jobb szakképzést helyezi majd kampánya középpontjába.

A politikus, aki 2009-ben került a szövetségi szenátusba, elsősorban a női témák szószólójaként ismert: felemelte hangját a nők kárára elkövetett szexuális zaklatások és a hadseregen belüli szexuális bűncselekmények ellen, szót emelt a nők egyenjogúsága és a férfiakéval egyenlő bére mellett, és gyakran lépett fel a gyermekek védelmezőjeként.

Tavaly decemberben a CNN hírtelevíziónak adott és sokak által vitatott interjújában amiatt panaszkodott, hogy saját pártjában fehér férfiak vezetik a népszerűségi listákat az elnökjelölt-aspiránsok között. Kijelentései vitát kavartak az amerikai belpolitikában, ahol amúgy is heves vita folyik az úgynevezett fehér privilégiumokról, arról, hogy a fehér bőrű férfiak kiváltságokat élveznek a politikai életben.

Kirsten Gillibrand a negyedik demokrata párti politikus, aki bejelentette, hogy harcba száll pártja elnökjelöltségéért. Előtte Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Tulsi Gabbard hawaii képviselő és Julián Castro, a texasi San Antonio volt polgármestere jelentette be hivatalosan is az indulását. Amerikai lapinformációk szerint hamarosan bejelentheti indulását Kamala Harris kaliforniai szenátor is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.