A Goldman Sachs bocsánatot kér a maláj néptől dollármilliárdok eltüntetése miatt

Fotó: Paul Morigi/AFP

A Goldman Sachs igazgatója, David Solomon bocsánatot kért Malajziától a befektetési bank szerepe miatt minden idők egyik legnagyobb korrupciós és pénzmosási botrányában.

Az ügy lényege, hogy több milliárd dollár tűnt el az 1MDB nevű befektetési alapból, amit az ország volt miniszterelnöke, az azóta korrupcióval megvádolt Najib Razak hozott létre. 

A Goldman Sachs pedig 600 millió dollárt keresett azon, hogy egyengette az 1MDB ügyleteit, 

többek között három kötvénykibocsátást 2012-ben és 2013-ban. 

Malajzia hivatalosan büntetőfeljelentést tett a befektetési bank ellen, mert szerintük segítettek eltüntetni a pénzt az alapból. A Goldman Sachs szerepét az Egyesült Államok is vizsgálja.

Tim Leissner, a Goldman Sachs délkelet-ázsiai divíziójának volt elnöke decemberben bűnösnek vallotta magát a pénzmosási és korrupciós ügyben való szerepe miatt. Leisser 2016-ban távozott a banktól.  

Solomon most Leissner szerepe miatt kért bocsánatot a maláj néptől, de hozzátette, Leissner eltitkolta az ügy részleteit azok elől, akiknek őt kellett volna felügyelniük. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.