A Goldman Sachs bocsánatot kér a maláj néptől dollármilliárdok eltüntetése miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: Paul Morigi/AFP

A Goldman Sachs igazgatója, David Solomon bocsánatot kért Malajziától a befektetési bank szerepe miatt minden idők egyik legnagyobb korrupciós és pénzmosási botrányában.

Az ügy lényege, hogy több milliárd dollár tűnt el az 1MDB nevű befektetési alapból, amit az ország volt miniszterelnöke, az azóta korrupcióval megvádolt Najib Razak hozott létre. 

A Goldman Sachs pedig 600 millió dollárt keresett azon, hogy egyengette az 1MDB ügyleteit, 

többek között három kötvénykibocsátást 2012-ben és 2013-ban. 

Malajzia hivatalosan büntetőfeljelentést tett a befektetési bank ellen, mert szerintük segítettek eltüntetni a pénzt az alapból. A Goldman Sachs szerepét az Egyesült Államok is vizsgálja.

Tim Leissner, a Goldman Sachs délkelet-ázsiai divíziójának volt elnöke decemberben bűnösnek vallotta magát a pénzmosási és korrupciós ügyben való szerepe miatt. Leisser 2016-ban távozott a banktól.  

Solomon most Leissner szerepe miatt kért bocsánatot a maláj néptől, de hozzátette, Leissner eltitkolta az ügy részleteit azok elől, akiknek őt kellett volna felügyelniük. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.