A Goldman Sachs bocsánatot kér a maláj néptől dollármilliárdok eltüntetése miatt

külföld
2019 január 17., 05:36
photo_camera Fotó: Paul Morigi/AFP

A Goldman Sachs igazgatója, David Solomon bocsánatot kért Malajziától a befektetési bank szerepe miatt minden idők egyik legnagyobb korrupciós és pénzmosási botrányában.

Az ügy lényege, hogy több milliárd dollár tűnt el az 1MDB nevű befektetési alapból, amit az ország volt miniszterelnöke, az azóta korrupcióval megvádolt Najib Razak hozott létre. 

A Goldman Sachs pedig 600 millió dollárt keresett azon, hogy egyengette az 1MDB ügyleteit, 

többek között három kötvénykibocsátást 2012-ben és 2013-ban. 

Malajzia hivatalosan büntetőfeljelentést tett a befektetési bank ellen, mert szerintük segítettek eltüntetni a pénzt az alapból. A Goldman Sachs szerepét az Egyesült Államok is vizsgálja.

Tim Leissner, a Goldman Sachs délkelet-ázsiai divíziójának volt elnöke decemberben bűnösnek vallotta magát a pénzmosási és korrupciós ügyben való szerepe miatt. Leisser 2016-ban távozott a banktól.  

Solomon most Leissner szerepe miatt kért bocsánatot a maláj néptől, de hozzátette, Leissner eltitkolta az ügy részleteit azok elől, akiknek őt kellett volna felügyelniük. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.