Malajzia 600 millió dollárt követel vissza a Goldman Sachstól

külföld
2018 november 13., 07:51
comments 30

A malajziai miniszterelnök, Mahathir Mohamad egy amerikai interjúban beszélt arról, hogy a Goldman Sachs csalással verte át országát. 

Malajziában robbant ki minden idők egyik legnagyobb korrupciós és pénzmosási botránya, miután kiderült, hogy az állami alapból, az 1MDB-ből több milliárd dollár tűnt el. Az ügyben komoly nyomozások is zajlanak, az amerikai és malajziai hatóságok mellett legalább négy további ország nyomozóinak részvételével. 

A befektetési alapot az ország korábbi miniszterelnöke, az azóta korrupcióval megvádolt Najib Razak hozta létre, és az amerikai ügyészség a hónap elején már vádat emelt két egykori Goldman Sachs-bankár ellen. Egyikük, Tim Leissner már bűnösnek vallotta magát pénzmosáshoz kapcsolód összeesküvésben és korrupció elkövetésében. 

A Goldman Sachs nagyjából 600 millió dollárt keresett azon, hogy egyengette az 1MDB ügyleteit, többek között három kötvénykibocsátást 2012-ben és 2013-ban. 

A miniszterelnök szerint konkrét bizonyítékok vannak azzal kapcsolatban, hogy a Goldman Sachs helytelen dolgokat követett el, és hogy a GS megfelelőség biztosítási ügyekért felelős emberei megvezették őket. 

Az óriásbank korábban tagadta, hogy bármi törvénytelen dolgot követtek volna el. Ennek ellenére a GS részvényei hétfőn sokat veszítettek értékükből, és kétéves mélyponton zártak, miután a malajziai pénzügyminiszter, Lim Guan Eng bejelentette, hogy országa teljes visszatérítést vár el a banktól a befektetési alapban végzett munkájuk után. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint mintegy 4,5 milliárd dollárt kezeltek helytelenül az alapban 2009 és 2014 között.

A 2008-as válság előidézésében is elévülhetetlen szerepet játszó Goldman Sachs tevékenységéről Matt Taibbi klasszikus cikkét tudjuk csak pluszba ajánlani. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.