Malajzia 600 millió dollárt követel vissza a Goldman Sachstól

A malajziai miniszterelnök, Mahathir Mohamad egy amerikai interjúban beszélt arról, hogy a Goldman Sachs csalással verte át országát. 

Malajziában robbant ki minden idők egyik legnagyobb korrupciós és pénzmosási botránya, miután kiderült, hogy az állami alapból, az 1MDB-ből több milliárd dollár tűnt el. Az ügyben komoly nyomozások is zajlanak, az amerikai és malajziai hatóságok mellett legalább négy további ország nyomozóinak részvételével. 

A befektetési alapot az ország korábbi miniszterelnöke, az azóta korrupcióval megvádolt Najib Razak hozta létre, és az amerikai ügyészség a hónap elején már vádat emelt két egykori Goldman Sachs-bankár ellen. Egyikük, Tim Leissner már bűnösnek vallotta magát pénzmosáshoz kapcsolód összeesküvésben és korrupció elkövetésében. 

A Goldman Sachs nagyjából 600 millió dollárt keresett azon, hogy egyengette az 1MDB ügyleteit, többek között három kötvénykibocsátást 2012-ben és 2013-ban. 

A miniszterelnök szerint konkrét bizonyítékok vannak azzal kapcsolatban, hogy a Goldman Sachs helytelen dolgokat követett el, és hogy a GS megfelelőség biztosítási ügyekért felelős emberei megvezették őket. 

Az óriásbank korábban tagadta, hogy bármi törvénytelen dolgot követtek volna el. Ennek ellenére a GS részvényei hétfőn sokat veszítettek értékükből, és kétéves mélyponton zártak, miután a malajziai pénzügyminiszter, Lim Guan Eng bejelentette, hogy országa teljes visszatérítést vár el a banktól a befektetési alapban végzett munkájuk után. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint mintegy 4,5 milliárd dollárt kezeltek helytelenül az alapban 2009 és 2014 között.

A 2008-as válság előidézésében is elévülhetetlen szerepet játszó Goldman Sachs tevékenységéről Matt Taibbi klasszikus cikkét tudjuk csak pluszba ajánlani. (via Reuters)