Az ÁSZ szóvivője is megjelent a Momentum sajtótájékoztatóján

2019 január 17., csütörtök 13:26
239

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Momentum, miután szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bejelentette, a Momentum és a Párbeszéd is tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon, és ezért felfüggesztik a két párt állami támogatását. 

A sajtótájékoztatón, amin a párt szóvivője, Hajnal Miklós reagált az ÁSZ döntésére, megjelent a számvevőszék szóvivője, Horváth Bálint is, aki egy pendrive-on átadott Hajnalnak egy elektronikus jogtárat, illetve elmondta a szervezet álláspontját. A Mérce élőben tudósított a helyszínről, Horváth megérkezése 9.40-től látható. 

A csütörtöki eseményen is kiderült, hogy egyelőre nem közelednek egymáshoz az álláspontok: az ÁSZ azt kifogásolja, hogy amikor tavaly nyár végén bekérték az elszámolási papírokat, akkor a Momentum nem tudott róla, hogy tőlük kértek bármit. A párt viszont azt állítja, hogy a régi székházuk címére küldték a megkeresést, és amikor októberben megtudták, hogy létezik ez a probléma, minden fronton, azaz személyesen, levélben és emailben is eljuttatták elszámolásukat az ÁSZ-nak. A szervezet viszont tartja magát ahhoz, hogy a nyáron rendelkezésre álló öt nap alatt lehetett volna ezt elküldeni, ők pedig nem kivételeznek senkivel. 

Csütörtök délután az ÁSZ közleményt is kiadott, mely szerint szerintük látható, hogy a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt képviselői nincsenek tisztában a pártok gazdálkodására és a kampánypénzek elszámolására vonatkozó törvényi előírásokkal. Az ÁSZ javasolja a Momentum és a Párbeszéd képviselőinek, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, illetve a közvélemény félrevezetése helyett, vállalják a felelősséget az ÁSZ által megállapított szabálytalanságokért, teszik még hozzá. 

Az ÁSZ emellett leszögezi, hogy számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. 

A szervezet ezen kívül tájékoztatta a Momentum elnökét és a Párbeszéd társelnökeit, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy megteremtették a vonatkozó törvénynek megfelelő gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ennek megnyugtató módon eleget tesznek, az ÁSZ visszavonja a költségvetési támogatás felfüggesztésére vonatkozó intézkedését. A hatósági eljárásokkal kapcsolatban a továbbiakban az ÁSZ nem illetékes, teszik hozzá. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt