Lelőttek egy ghánai újságírót, aki leleplezte a helyi futballszövetség korrupciós ügyeit

2019 január 17., csütörtök 20:16

Szerdán este Ghánában egy motorról kétszer mellkason, egyszer pedig nyakon lőtték Ahmed Husein oknyomozó újságírót, aki az afrikai focihoz kötődő korrupciós ügyek után nyomozott.

A 34 éves újságírót autójában érték a végzetes lövések, amikor hazatért a ghánai fővárosban, Accrában található otthonába. Husein nemrég panaszt emelt a ghánai kormánypárt egyik képviselője ellen, aki az állami tévében közzétette fotóját, és jutalmat ígért annak, aki megveri.

A férfi egy csapat újságíróval együtt Anas Aremeyaw Anas ismert oknyomozó riporternek dolgozott a focihoz kötődő korrupciós ügyek feltárásán. Tavaly hatalmas nemzetközi botrány robbant ki abból, hogy kiderült: Ghánában - más afrikai országokhoz hasonlóan - bevett gyakorlat a focisták lefizetése a kívánt eredmény érdekében.

Erről 2018 júniusában mutattak be dokumentumfilmet, amelyben magukat potenciális befektetőknek mondó, beépített riporterek több tucat ghánai és afrikai játékvezetőt, illetve a helyi futballszövetség számos vezetőjét vesztegették meg. A botrány során több mint 50 afrikai bírót függesztett fel az Afrikai Labdarúgó-szövetség, míg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három hónapra felfüggesztette a ghánai futballszövetséget vezető, később lemondásra kényszerülő Kwesi Nyantakyit. (BBC/MTI)