9 órától sztrájkoltak a győri Audi-gyárban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Reggel 9 órától 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartanak az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában. (Frissítés: a sztrájk 11 órakor véget ért.) Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) azért hirdette meg a demonstrációt, mert nem sikerült megállapodni a 2019-es bérekről.

Az Audi győri gyáraFotó: Holger Hollemann/DPA/AFP

Az érdekképviselet követelési tartalmazzák, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér 4 százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyerekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitásbónuszt, és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi Hungaria Zrt.-nél szeptember óta tartanak a bértárgyalások. Az Audi 2 év alatt 20 százalékos béremelést javasolt, de szerdán a korábbi ajánlathoz képest „közel azonos mértékű”, új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el.

A sztrájkot az Audi teljes területére hirdették meg, amihez nem szakszervezeti tagok is csatlakozhatnak. Az AHFSZ-nek a honlapja szerint kb. 7300 tagja van. (A győri Audi kb. 13 ezer embert foglalkoztat.) A vállalatnál legutóbb 2017. január 26-án tartottak két órás figyelmeztető sztrájkot a megrekedt bértárgyalások miatt. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.