Növekszik a munkaidővel való visszaélések száma

gazdaság
2019 január 18., 07:26
comments 78

Tavaly szeptember végéig a munkaügyi hatóság 13316 munkáltatót ellenőrzött, 70 százalékuknál talált valamilyen jogsértést, derül ki a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásfelügyleti főosztályának januári jelentéséből. Míg a feketemunka csökkenő tendenciát mutat, addig a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések nőttek. 2018 első háromnegyed évében 14 998 főt érintett ilyen visszaélés, szemben az egy évvel korábbi 13 762 fővel.

"A leggyakoribb szabálytalanság a munkaidő-beosztás hiánya, melynek hátterében egyrészt a jogszabályok ismeretének hiánya, másrészt a rendkívüli munkavégzés leplezésére irányuló szándék áll,'

írja a jelentés. Szintén sokakat érintett, hogy a munkaidőkeret pontos meghatározása, ami "gyakorlatilag mind a munkavállaló, mind a hatóság számára ellenőrizhetetlenné teszi például a munkaidőkereten felüli rendkívüli munkavégzést, és így annak ellentételezését is (munkabér, szabadidő)." A tanulmányban megállapítják, hogy az ellenőrök "rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos szabálytalanság miatt ritkábban intézkedtek," de csak azért mert, hamis munkaidő-nyilvántartás vezetésével leplezik azt a cégek.

"A munkáltatók nagy része továbbra sem vezeti a munkaidő-nyilvántartáson a rendkívüli munkaidőt, feltehetően azért, mert „zsebből zsebbe” történik az ellentételezése,"

állapították meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.