Szijjártó: Brüsszel mindent elkövet, hogy végrehajtsa az ENSZ globális migrációs csomagját, de ezt mi meg fogjuk akadályozni

Brüsszel mindent elkövet, hogy élen járjon az ENSZ globális migrációs csomagjának végrehajtásában, de ezt mi meg fogjuk akadályozni – mondta Szijjártó Péter az M1-en.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, tavaly Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma, Törökországban 50 százalékkal több illegális bevándorlót fogtak el, mint 2017-ben, és Cipruson is duplájára nőtt az érkezések száma, emellett a görög-török szárazföldi határon is folyamatosan emelkedik az érkezők száma.

Szijjártó szerint az ENSZ globális migrációs csomagja olyan helyzetet idézett elő, amikor a globális migrációs folyamatok újabb lendületet kapnak, hiszen a csomag a migráció megállítása helyett annak „menedzselésére” helyezi a hangsúlyt, ami elfogadhatatlan.

Az ENSZ 40 tagállama nem szavazta meg a csomagot, ezért elfogadhatatlanok azok a törekvések, amik arra irányulnak, hogy nemzetközi jogi hivatkozási alappá tegyék a csomagot – mondta Szijjártó, aki szerint sok ilyen törekvés lesz Brüsszelben is, mert az ottani tisztségviselők presztízsveszteségként élték meg, hogy „nem tudtak elöl menni a globális migrációs csomag elfogadásában”, mivel Magyarország már az elején világossá tette, ebben biztosan nincs közösen képviselhető európai álláspont.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan találkozója Abu-Dzabiban 2018. november 12-én.Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev/MTI/MTVA

Szijjártó szerint most ezt kompenzálva mindent elkövetnek, hogy Brüsszel élen járjon a globális migrációs csomag végrehajtásban, de „ezt mi természetesen meg fogjuk akadályozni”.

Azt mondta, az EU 9 tagállama, azaz egyharmada nem szavazta meg a csomagot, tehát szó sincs arról, hogy „az európai országok valamifajta egységfrontban a globális migrációs csomag végrehajtását kívánnák elérni”.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy az osztrák-magyar határt 55 ponton lehet átlépni a jogszabályoknak megfelelően, ezek közül 19 nagy forgalmú átkelőhely, 36 pedig kisebb forgalmú, és az utóbbiak közül 10 esetében léptetett életbe korlátozásokat Ausztria. Miután tárgyaltak a helyzetről, 4 helyen minden korlátozást feloldottak, és 6 útkapcsolat maradt, ahol az osztrák polgármesterek kérésére egyelőre fennmaradtak a korlátozások, de ezekből csak egy jelent aszfaltozott utat, a többi 5 földút, a tárgyalások ezekről a határátkelési pontokról folytatódnak – mondta.

Szijjártó Péter a nagyberuházásokról azt mondta: a világgazdaságban óriási változások zajlanak, a rendkívül modern technológiai megoldások ma már az alapot, a siker alapvető kritériumait jelentik. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar gazdaságot át tudják léptetni a „következő dimenzióba”, hogy ne csak termelési, hanem sokkal inkább kutatás-fejlesztési helyszínként kezeljék Magyarországot a nagy nemzetközi és a magyar vállalatok.

„Ez így is van”, 2018-ban 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, összesen 1380 milliárd forint értékben, soha nem érkezett még ennyi és ekkora értékű beruházás Magyarországra – mondta.

A beruházások 17 ezer új munkahelyet hoztak létre, amiken az átlagfizetés 420 ezer forint, ez 40 százalékkal több a 2017-ben létrehozott munkahelyeknél – mondta Szijjártó Péter, aki szerint ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt a Magyarországon létrehozott munkahelyeken előállított hozzáadott érték, az ott képviselt technológiai színvonal, a kutatás-fejlesztési tartalom dinamikusan, rendkívül gyorsan növekedett. (MTI)