Országszerte forgalomlassítással és vonulásokkal tüntetnek a túlóratörvény ellen

POLITIKA
2019 január 19., 13:04
comments 164

Szombat kora délutántól kezdve országszerte tüntetnek a túlóratörvény ellen. Elsők között Győrben és Salgótarjánban mentek utcára az emberek: Győrben 40-50 autóval tartottak délután félpályás útlezárást, Salgótarjánban pedig városon végigvonuló autós felvonulás után a Fő téren tartottak tüntetést, az MTI beszámolója szerint 200 résztvevővel. 

Félpályás útlezárás volt Berettyóújfaluban is, itt 10-15 autó lassítja a forgalmat. Budapesten a ferihegyi úton volt lassítás, 60 autóval. Ez Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő helyszíni posztjából derült ki. Szekszárdon is több tucat autóval zajlott a forgalomlassítás. 

photo_camera Fotó: Ács Dániel
photo_camera Fotó: Ács Dániel

Budapesten egyszerre több pesti helyszínről indultak el Budára, a Várkert Bazár elé. Itt délután kettőre 1-2 ezer fős tömeg jött össze, ahhoz elég nagy, hogy a Várkert előtti rész megteljen. A szervezők kivetítőket is kihelyeztek, melyen a vidéki eseményeket lehet követni. 

photo_camera Nagy Blanka a helyszínen, megszeretgették az idősebb tüntetők Fotó: Ács Dániel/444

A budapesti helyszínen az első felszólaló Kiss Nikoletta, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ifjúsági tagozatának vezetője volt. Arról beszélt, hogy munkavállalóként nem akarnak olyan országban élni, ahol nem kérdezik meg az őket érintő ügyekről. Elmondta azt is, hogy a szakszervezeti fiatalok olyan országban szeretnének élni, ahol a törvények a dolgozókat védik, és ahol tisztességes bért kereshetnek, ahol tudnak családot alapítani. 

Molnár Áron, noÁr következett. Szerinte iszonyú vagány, hogy ennyien kijöttek, aztán belekezdett az Ébresztő című számába, ebbe:

Azt kérték a tüntetőktől, hogy aki hozott lakatot, az jöjjön előre, zárja oda egy lánchoz, amit elvisznek majd a Kossuth térre, és ott hagynak, ezzel emlékeztetve a rabszolgatörvényre.

Videóüzenetben jelentkezett be a Herbal Reality Youtube-csatorna két készítője. Mint mondták, nemrég halálos fenyegetést is kaptak, amiért Orbán Viktoron gúnyolódtak. Szerintük fordulóponthoz érkezett az ország, mert már nem az a kérdés, hogy milyen lisztből készüljön a kenyér, hanem hogy lesz-e kenyér (?). Idézik Bayer Zsolt szavait, amit Nagy Blankáról elmondott, majd közlik, hogy aki szerintük a televízióban megszólalhat, azt kösse valamilyen elv (??). 

Újra Noár a színapod, a Tanulni akarunk számmal.

A színpadon Molnár Tímea következett, aki azt magyarázta el, mit keresnek diákok a túlóratörvényről szóló tiltakozáson. Mint elmondta, ha nem élnének a szólásszabadságukkal, akkor felelősek lennének a csendért, ahogy a jogaik is csak annyit érnek, amennyire használják őket. Joguk és felelős állampolgárért felelősségük is van abban, hogy szembeszálljanak azokkal, akik visszaélnek a hatalmukkal. 

Eközben Miskolcon is elkezdődött a tüntetés. Kb. kétezren a Centrum Áruháztól a Szent István térig menetelnek.

photo_camera Fotó: Halász Juli

Budapesten Nagy Blanka színpadon. Külön cikkben részletesen beszámolunk a kormánymédia új ellenségének beszédéről, amiben visszaszólt Bayer Zsoltnak, és megvédte a prolikat, és azt üzente a Fidesznek, hogy nem ő, hanem a párt bukott meg három dologból: tisztességből, emberségből és őszinteségből. 

Noár ezúttal nem énekel, hanem beszédet mond. Rohadtul idegesít az, hogy mindenki azt kérdezi tőle, hogy nem fél-e? Nem félünk a válasz. De attól azért fél, hogy felnő úgy egy generáció, hogy nem mer kérdezni, nem lesz szabad véleménynyilváítás, sajtó, bíróság és attól is fél, hogy nem tesz eleget az országért. Aztán felszólítja a jelenlévőket, hogy fogjanak össze. El is énekli a Fogjunk össze című számát.

Ezzel a beszédeknek vége, a felszólalók és a fotós felmentek a kis színpadra. A program szerint most belenéznek a tüntetések vidéki helyszíneinek közvetítéseibe. 

Február 11-ére, hétfőre hirdetettek új tüntetést.  

Az országszerte most zajló tüntetések itt követhetőek. Félpályás útlezárásokat, forgalomlassításokat, vonulásokat és tüntetéseket szerveztek Szombathelyen, Egerben, Zalaegerszegen, Gyöngyösön, Békéscsabán, Debrecenben, Salgótarjában, Komáromban, Szekszárdon, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen, tatabányán, Szolnokon, Kaposváron, Kecskeméten és még számos településen.

photo_camera Szolnok, több száz tüntető

A hvg tudósítása szerint a Várkert Bazárnál, az MSZP sátra előtt volt némi dulakodás. Az emberek körbeállták az Echo TV stábját, majd szidalmazni kezdték őket. Egy biztonsági őrnek tűnő férfi meglökött egy sárga mellényes szervezőt a rendőrök felé, a stábot és a két férfit is kikísérik a rendőrök. Ez történhetett. 

A Pedagógusok Szakszervezete nevében szóltak még Budapesten a tüntetőkhöz, a roma dolgozók nevében tiltakozott Balogh Lajos, amiért rabszolgaként dolgoztatják a romákat, majd a Tanítanék mozgalom képivselője mesélte el, hogy a tanárokat már régebb óta túlmunkára kötelezték, külföldről küldött üzenet után Az Írók a szolidaritásért csoport nevében olvasták fel azt a közleményt, amit több, mint 100 író szignált.  

Tatabányán állt egy színpadra az ellenzéki pártok egy-egy nő képviselője, tisztességes béreket követelve és az összefogás fontosságát hangsúlyozva.

photo_camera Varga Damm Andrea (Jobbik), Vadai Ágnes (Dk), Szél Bernadett (független), Szabó Tímea (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Demeter Márta (LMP), Bősz Anett (Liberálisok)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.