Igazoltatják a Lánchídon maradt, távozó tüntetőket

Tbg
politika
2019 január 19., 15:12

Cikkünk már nem frissül.

A Hvg és az Index is úgy tudja, 100-150 tüntető zárta le spontán a Lánchidat, pontosabban át akarta vonulni a híd közúti részén, de rendőrsorfal állta útjukat.

A rendőrök felálltak a feltorlódott tömeggel szemben, és arra szólítják fel a demonstrálókat, hogy a járdára álljanak fel, mert szabálysértést követnek el.

"Álljatok félre" - skandálja a tömeg.

Frissítés, 17:17 - Csak ötvenen maradtak a hídon

A felszólítás hatására a tömeg nagy része levonult, az ott maradók, kb. 50-en, leültek mondván a demonstrálás alapjog. Az Index tudósítása szerint a földön ülők hangadója a Tuareg becenéven ismert aktivista. A rendőrség azon a véleményen van, hogy a forgalmat aránytalanul akadályozzák.

17:40 - Dulakodás, kiemelték Tuaregéket

Kisebb dulakodás kezdődött a rendőrökkel a hídon, pontosabban a híd Széchenyi téri szájánál, ahol tüntetők maroknyi csoportja továbbra is az úton demonstrál. 

Mint az a Hvg élő közvetítéséből kiderült, a rendőrök kiemelték a Tuareg nevű aktivisták 1-3 társával együtt, őket igazoltatják. A többiek - pár tucatnyian - továbbra is a hídon vannak, illetve a járdáról figyelik az eseményeket. A tömeg "Hogy tetszik a túlóra?" skandálással szórakoztatja a rend őreit.

photo_camera Fotó: Adamcsik Tamás

A rendőrök a híd mindkét bejáratát lezárták.

17:54 - Bejönni látszik a rendőrök türelme

Egyre többen mennek fel a járdára a rendőrök kérésének eleget téve. Az nem egyértelmű, hogy a rendőrök indítanak-e a demonstrálók ellen valamiféle eljárást, arról hallani, hogy a igazoltatják őket. Korábban előfordult, hogy tüntetőket szabálysértési eljárás alá vontak amiért az úttesten sétáltak.

18:14 - Öten-hatan maradtak a hídon ülve, elvitték őket

Nagyjából mindenki, néhány fő kivételével felment a járdára. Akik ott maradtak, tudatosan kivárták a rendőri intézkedést, feltehetően szabálysértési eljárást indítanak ellenük. Az eljárásról a rendőrök tájékoztatták őket, (arról is, hogy ellenállni bűncselekmény), és elviszik őket a hídról. Ez körülbelül 10 másodperc alatt megtörtént.

Azokat, akik nem az úton voltak, de a rendőrökön belül, kifelé menet igazoltatják. A Hvg stábját is igazoltatták.

Pár perccel később még néhány embert elvittek a rendőrök a Széchenyi térről, négyen-négyen cipelték a demonstrálókat:

18:26 - A forgalom újraindult a Lánchídon

Pöföghetnek a pöfögők, a lánchídi nanofelkelés elcsitult.

18:44 - A Kossuth térre értek

A Parlament elé érkezik az a 60-70 tüntető, akik elhagyták a Széchenyi teret, illetve a Lánchídat. A vonulást rendőrök biztosítják, teljesen nyugis a hangulat.

19:25 - A budapesti vonulásnak vége szakadt.

A Hvg élője:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.