A Mérce főszerkesztője saját Facebookján hamisította meg Gyurcsány Ferenc egy idézetét, aztán elnézést kért érte, de Gyurcsány mégis beperelte

Jámbor András a Mérce főszerkesztője tavaly október 26-án tette ki a következő posztot saját Facebook oldalára:

A megfejtés Gyurcsány Ferenc volna, a poszt pedig reflektált, hogy Gyurcsányék egy nappal korábban a Kossuth téren virrasztottak a hajléktalanokért (az akkor bevezetett, hajléktalanságot kriminalizáló törvény miatt), amit láthatóan Jámbor üres gesztusnak, vagy képmutatásnak gondolt, mert hát közben tessék, hogy beszél Gyurcsány a hajléktalanokról.

De Gyurcsány Ferenc ilyet nem mondott, illetve ezek a szavak elhagyták ugyan a száját, de egészen más szövegkörnyezetben, Gyurcsány pont avalami olyasmit fejtegetett, ami kábé az ellenkezője annak, mint amire Jámbor a posztját ki akarta futtatni. A volt miniszterelnök ezt mondta ugyanis:

„Olyanok is, akik elmondták, hogy valami egészen drámai és förtelmes látvány és tapasztalat volt, amikor aluljárókban nem lehetett közlekedni, és gondot, bajt, konfliktust láttak, mert elárasztották Budapest aluljáróját a hajléktalanok. Meghallgattuk őket és érteni akartuk őket. De nekik is azt mondtuk: a hajléktalanoknak utat nyitni, életet teremteni nem rendőrökkel, hanem több odafigyeléssel, értéssel, szociális támogatással kell.”

Tehát hogy valaki azt mondta Gyurcsánynak, hogy förtelmesek a hajléktalanok, amire ő meg pont azt válaszolta, hogy több odafigyelésre és megértésre van szükség.

Jámbor viszont azóta elnézést kért, ezt írta a történtekről ma délelőtt.

„A helyzet az, hogy ezt [hogy őt hamisítással vádolták] nem teljesen alaptalanul tették, ahogy ott is elnézést kértem azért, mivel tényleg nem hivatkoztam jól az idézett mondatot, nem írtam oda, hogy Gyurcsány Ferenc valaki mást idézett, aki a hajléktalanokat kriminalizáló törvény elleni tiltakozáson látogatta meg őt. A teljes mondat másképp hangzott, ezért most is elnézést kell kérnem.”

A bocsánatkérés ellenére Gyurcsány Ferenc viszont 100 ezer forintra perelte őt be a Facebookos poszt miatt, és azt követeli, hogy Jámbor kérjen tőle bocsánatot, amit ugye már többször is megtett.

Ezután csöngetett a postás december elején és hozott egy papírt a Fővárosi Törvényszéktől, amelyben az állt, hogy Gyurcsány Ferenc polgári peres eljárást indított a Facebook-posztom miatt, és 100 ezer forintot követel tőlem a jó hírneve megsértéséért, rágalmazás miatt és az elnézéskérés után még egy bocsánatkérést. Ez utóbbit, bevallom, túlzásnak tartom, és nem pontosan értem.

Jámbor magabiztosan arról is ír, hogy valószínűleg ő fogja megnyerni a pert, mert csak a saját Facebookjára írt, ami szavai szerint „nem egy nagy nyilvánosságot elérő cikk”. Itt nem árt tisztázni, hogy a vitatott bejegyzést Jámbor tényleg nem a Mércére, vagy a Mérce Facebook-oldalára, hanem a sajátjára tette ki, de az is fontos, hogy a főszerkesztőt több mint 6000 ember követi a Facebookon, nyilván a közéleti szerepéből adódóan, tehát azért nem 3 ember előtt állított félrevezető dolgot Gyurcsányról.

„Nem értem, mert azt gondolnám, a szabad médiában dolgozó emberrel szemben egy ellenzéki politikusnak talán nem ugyanazt az eljárást kéne követnie, mint a folyamatosan hazudozó, és direkt, szánt szándékkal lejárató kampányokat folytató médiatermékek ellen.”

- írja Jámbor, aki szerint ha végül 100 ezer forintot mégis ki kellene Gyurcsánynak fizetnie, az őt nehéz egzisztenciális helyzetbe sodorná.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.