A zimbabwei elnök üzent a tüntetőknek, akiket éles lőszerrel lövetett: Ez még csak a kezdet volt!

Tbg
külföld
2019 január 20., 21:46

Ez még csak a kezdet volt! - közölte George Charamba, a zimbabwei elnök szóvivője a helyi Sunday Mailnek vasárnap. 

Zimbabwében az elmúlt hetekben kezdtek el tüntetni a szakszervezetek felhívására az ország fővárosában, Hararéban és Bulawayóban, miután a kormány a 40 százalékos infláció közepette 250 százalékos üzemanyagár-emelést jelentett be. 

A tüntetésekben 2 ember meghalt, 60 lőtt seb miatt megsebesült, több mint százan megsebesültek, több mint 600 ember letartóztattak.

Az elnöki stáb azonban nem vesz vissza a tempóból, továbbra is erőszakos eszközökkel szándékoznak a tüntetéseknek elejét venni, a demonstrálókat terroristáknak nevezik.

Zimbabwében legalább egy évtizede nem voltak ilyen erőszakos megmozdulások, utoljára Robert Mugabe katonai diktatúrájának legsötétebb éveiben tapasztaltak hasonlót.  Emmerson Mnangagwa épp a Mugabe-éra után, 2017-ben lett az ország elnöke.

A zimbabweiek abban bíztak, hogy Mnangagwa újjáéleszti a gazdaságot és szakít a Mugabe-érával, de az országba visszatértek a régi problémák: a dollárhiány mellett komoly nehézséget jelent a magas infláció, emellett a kormány keményen fellép a másként gondolkodókkal szemben. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.