Keményen lecsaptak a zimbabwei tüntetőkre, 68 embert kezeltek lőtt sebekkel

külföld
2019 január 17., 08:48
comments 43
photo_camera Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

A Zimbabwei Orvosszövetség az Emberi Jogokért (ZADHR) szerint az elmúlt napok tüntetései után 68 embert kezeltek lőtt sebek miatt, tizenhéten esetben sürgősségi beavatkozást kellett végrehajtani. A hét elején kezdődött tüntetések fő oka az üzemanyag árának drasztikus emelése. Az ország fővárosában, Hararéban, és az ország második legnagyobb városában, Bulawayóban is tüntetnek. 

A lőtt sebeken túl számos beteget láttak el mellkasi sérülés, törött végtagok vagy kutyaharapás miatt, egyeseket az orvosi utasítás ellenére is erőszakkal vittek el kórházakból bíróságra a szervezet közleménye szerint.

Az ország elnöke, Emmerson Mnangagwa azt ígérte, helyreállítja a gyengélkedő gazdaságot, miután 2017 novemberében puccsal ő került a Zimbabwét hosszú ideig irányító Robert Mugabe helyére. 

photo_camera Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

A zimbabweiek abban bíztak, hogy Mnangagwa újjáéleszti a gazdaságot és szakít a Mugabe-érával, de az országba visszatértek a régi problémák: a dollárhiány mellett komoly nehézséget jelent a magas infláció, emellett a kormány keményen fellép a másként gondolkodókkal szemben.

Nemrég például civileket - köztük egy neves aktivistát és egy ellenzéki törvényhozót - vettek őrizetbe, ők csütörtökön kerülhetnek bíróság elé.

A megmozdulások miatt hétfőn Hararéban, Bulawayóban és Chitungwizában, az ország harmadik legnagyobb városában tartott demonstrációkon 200 embert vettek őrizetbe. A rendőrök könnygázzal oszlattak, és éles lőszerrel is leadtak lövéseket.
Hararéban kedden zárva voltak az üzletek és a kormányzati intézmények. A kormány katonákat vezényelt a főváros sűrűn lakott negyedeibe.

photo_camera Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Kedden a zimbabwei rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést Bulawayóban a szakszervezetek által meghirdetett általános sztrájk második napján. Az ellenzék fellegvárának tekintett városban tiltakozók lepték el az utcákat, üzleteket fosztogattak, és Mnangagwa lemondását követelték.

Az Amnesty International szerint legalább nyolc ember meghalt, 200-at pedig őrizetbe vettek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.