Zimbabwe elnöke nagyon megemelte az üzemanyagárakat, a rendőrség pedig éles lőszerrel lőtt az emiatt tüntetőkre

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A zimbabwei rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést kedden Bulawayóban, a dél-afrikai ország második legnagyobb városában, a szakszervezetek által az üzemanyagárak drasztikus emelése miatt meghirdetett általános sztrájk második napján. Az Amnesty International tudomása szerint legalább nyolc ember meghalt, 200-at őrizetbe vettek.

Az ellenzék fellegvárának tekintett városban tiltakozók lepték el az utcákat, üzleteket fosztogattak, és követelték a 2017 novemberében hivatalba lépett Emmerson Mnangagwa elnök lemondását.

Előző nap a fővárosban, Hararéban, Bulawayóban és Chitungwizában, a harmadik legnagyobb városban tartott megmozdulásokon 200 embert vettek őrizetbe. A rendőrök ezeken a helyeken is könnygázzal oszlattak, de éles lőszerrel is leadtak lövéseket. Hararéban kedden zárva voltak az üzletek és a kormányzati intézmények. A kormány katonákat vezényelt a főváros sűrűn lakott negyedeibe, ahol az előző napi megmozdulások többsége lezajlott.

Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

Emberi jogi ügyvédek egy csoportja közölte, információik vannak arról, hogy az elmúlt éjszaka katonák és rendőrök hatoltak be lakóházakba Harare egyes negyedeiben, ahol feltételezett tüntetőket bántalmaztak.

A Zimbabwei Ügyvédek az Emberi Jogokért (ZHLR) elnevezésű, ingyenes jogi szolgáltatást nyújtó szervezet arról számolt be, hogy segélyhívásokat kaptak Mabvuku és Chitungwiza városból olyanoktól, akiket erőszakkal hurcoltak el otthonaikból, és arra kényszerítették őket, hogy bontsák el az utakon tüntetők által emelt akadályokat, barikádokat.

Hasonló gyakorlatot folytattak a biztonsági ügynökök az ország előző elnöke, a több évtizeden keresztül uralkodó Robert Mugabe idején is. A politikust tavaly egy vértelen puccsban távolította el a hatalomból egykori szövetségese, Mnangagwa.

Az AI aggodalmának adott hangot a hatóságok kemény fellépésével kapcsolatosan. "E kíméletlen elnyomás eredményeképpen állítólag nyolc ember vesztette életét a biztonsági erők keze által, és 200 embert vettek önkényesen őrizetbe" - állította közleményében az AI.

Owen Ncube zimbabwei biztonsági miniszter kedden elismerte, hogy az incidensek "ember- és tulajdonveszteségeket eredményeztek", de nem közölt számadatokat.

A zimbabwei szakszervezetek háromnapos munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat azt követően, hogy az államfő vasárnap bejelentette az üzemanyag árának a duplájára emelését. A hatóságok ezzel a lépéssel kívánják megoldani az országot már egy évtizede sújtó gazdasági válságot.

Eközben az elnök Oroszországban van

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden fogadta Emmerson Mnangagwa zimbabwei államfőt Moszkvában, miközben a világ egyik vezető gyémántkitermelő cége, az orosz állami tulajdonú Alrosa bejelentette, hogy kiterjeszti bányásztevékenységét a dél-afrikai országban.

"Zimbabwe Oroszország fontos partnere Afrikában" - hangsúlyozta Putyin, hozzátéve, hogy örömmel fogadja Emmerson Mnangagwát első oroszországi látogatásán.
"Készek vagyunk mindent megtenni, hogy az országaink együttműködése kedvező legyen államaink és népeink számára" - mondta Putyin.

Mnangagwa az orosz sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy országa hitelt fog kérni Oroszországtól, de a kölcsön összegét nem pontosította. A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában egyebek között arról is beszélt, hogy szeretné, ha orosz vállalatok aktívabb szerepet játszanának a zimbabwei gazdaságban, a többi között az ásványkincsek kitermelésében.

Az Alrosa hétfőn jelentette be: a vállalat decemberben képviseletet nyitott Hararéban, s február végétől tervezi, hogy geológusai és bányamérnökei megkezdhessék munkájukat a dél-afrikai országban. Az Alrosa támogatást nyújt Zimbabwénak gyémántbányászati iparának fejlesztésében az iparág bevált gyakorlatának megfelelően.

Az Alrosa 2013-ban kezdte meg a geológiai vizsgálatokat Zimbabwéban, de 2016-ban visszaadta a kitermelési koncesszióit, miután a dél-afrikai ország akkori vezetése reformokat hajtott végre a gyémántbányászatban. Szergej Ivanov, az Alrosa vezérigazgatója szerint mostanra a helyzet változott, új kilátások nyíltak a partnerségben. (via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.