Pokolgép robbant Észak-Írországban

külföld
2019 január 20., 8:29
comments 238
photo_camera Az észak-ír rendőrség (PSNI) által nyilvánosságra hozott felvétel a robbantásról. Fotó: PSNI / AFP

Autóba rejtett pokolgép robbant szombat este, helyi idő szerint negyed kilenc körül az észak-írországi Londonderryben, a helyi bíróság épülete előtt. A robbantásban, melyről előre értesítették a rendőrséget, senki sem sérült meg. A hatóságok éppen evakuálták a közeli épületeket, amikor felrobbant a bomba.

Az autót, amiben a bombát elrejtették, nem sokkal a támadás előtt rabolták el.

Greg McLauchlin helyi lakos elbeszélése szerint a robbanás megrázta az ablakokat. "Nagyon nagyon hangos volt. Egyből tudtam, hogy bomba. És hogy elég közel is volt. Látni lehetett a tűzgolyót az utcán. Nagyon nagy robbanásnak hangzott, jóideje nem hallottam már ilyet Derryben" - mesélte.

A támadást mindegyik északír politikai párt egyöntetűen elítélte.

Észak-Írországban a közelgő Brexit miatt vált feszültté a helyzet. Amennyiben ugyanis Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, otthagyja a közös piacot és a schengeni övezetet is. Vagyis újra kéne építeni a határt az EU-ból kilépő Nagy-Britannia és Írország között, ezzel ismét ketté vágva az ír szigetet. Ez ellentétes az észak-ír konfliktust majd három évtized után lezáró nagypénteki egyezményben foglaltakkal. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt