A világ 26 leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a világ szegényebb felének, legalább is az Oxfam szerint

gazdaság
2019 január 21., 09:32
comments 136

A világ 26 leggazdagabb emberének akkor a vagyona, mint annak a 3.8 milliárd embernek, aki a világ szegényebbik feléhez tartozik

- ez a leghangzatosabb megállapítás az Oxfam nevű nemzetközi szervezet jelentéséből, ami többek között a jövedelmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik. A Guardian szemléje szerint egy 1 százalékos globális vagyonadó kivetése a világon minden olyan gyerek számára oktatást biztosítana, aki ma nem jár iskolába, és olyan egészségügyi rendszer kiépítését tenné lehetővé, ami évente 3 millió életet menthetne meg.

Az Oxfam számítási módszerét elég sokan kritizálják, amiért az adósságot minden esetben levonja a vagyonból, miközben ez sok esetben félrevezető: a lakás- és autóhitelek és más kölcsönök a globális gazdaság alapját jelentik. Akinek 100 ezer forint megtakarítása, 3 millió forint hitele, de stabil fizetése van, az valójában nem "szegényebb" annál az embernél, akinek 200 ezer forint megtakarítása van, hitel nélkül, de közben nincs állandó fizetése.

Ezzel együtt a jövedelmi egyenlőtlenségek, amikre az Oxfam jelentés rámutat nagyon is léteznek.

  • A gazdasági világválság óta eltelt 10 évben például megduplázódott a milliárdosok száma a világon;
  • 2017 és 2018 között kétnaponta lett milliárdos valakiből;
  • A világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezsonak 112 milliárd dollár körül a vagyona, ennek 1 százaléka egyenlő a 105 millió lakosú Etiópia teljes egészségügyi költségvetésével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt