A világ 26 leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a világ szegényebb felének, legalább is az Oxfam szerint

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A világ 26 leggazdagabb emberének akkor a vagyona, mint annak a 3.8 milliárd embernek, aki a világ szegényebbik feléhez tartozik

- ez a leghangzatosabb megállapítás az Oxfam nevű nemzetközi szervezet jelentéséből, ami többek között a jövedelmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik. A Guardian szemléje szerint egy 1 százalékos globális vagyonadó kivetése a világon minden olyan gyerek számára oktatást biztosítana, aki ma nem jár iskolába, és olyan egészségügyi rendszer kiépítését tenné lehetővé, ami évente 3 millió életet menthetne meg.

Az Oxfam számítási módszerét elég sokan kritizálják, amiért az adósságot minden esetben levonja a vagyonból, miközben ez sok esetben félrevezető: a lakás- és autóhitelek és más kölcsönök a globális gazdaság alapját jelentik. Akinek 100 ezer forint megtakarítása, 3 millió forint hitele, de stabil fizetése van, az valójában nem "szegényebb" annál az embernél, akinek 200 ezer forint megtakarítása van, hitel nélkül, de közben nincs állandó fizetése.

Ezzel együtt a jövedelmi egyenlőtlenségek, amikre az Oxfam jelentés rámutat nagyon is léteznek.

  • A gazdasági világválság óta eltelt 10 évben például megduplázódott a milliárdosok száma a világon;
  • 2017 és 2018 között kétnaponta lett milliárdos valakiből;
  •  A világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezsonak 112 milliárd dollár körül a vagyona, ennek 1 százaléka egyenlő a 105 millió lakosú Etiópia teljes egészségügyi költségvetésével.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.