A világ 26 leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a világ szegényebb felének, legalább is az Oxfam szerint

A világ 26 leggazdagabb emberének akkor a vagyona, mint annak a 3.8 milliárd embernek, aki a világ szegényebbik feléhez tartozik

- ez a leghangzatosabb megállapítás az Oxfam nevű nemzetközi szervezet jelentéséből, ami többek között a jövedelmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik. A Guardian szemléje szerint egy 1 százalékos globális vagyonadó kivetése a világon minden olyan gyerek számára oktatást biztosítana, aki ma nem jár iskolába, és olyan egészségügyi rendszer kiépítését tenné lehetővé, ami évente 3 millió életet menthetne meg.

Az Oxfam számítási módszerét elég sokan kritizálják, amiért az adósságot minden esetben levonja a vagyonból, miközben ez sok esetben félrevezető: a lakás- és autóhitelek és más kölcsönök a globális gazdaság alapját jelentik. Akinek 100 ezer forint megtakarítása, 3 millió forint hitele, de stabil fizetése van, az valójában nem "szegényebb" annál az embernél, akinek 200 ezer forint megtakarítása van, hitel nélkül, de közben nincs állandó fizetése.

Ezzel együtt a jövedelmi egyenlőtlenségek, amikre az Oxfam jelentés rámutat nagyon is léteznek.

  • A gazdasági világválság óta eltelt 10 évben például megduplázódott a milliárdosok száma a világon;
  • 2017 és 2018 között kétnaponta lett milliárdos valakiből;
  •  A világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezsonak 112 milliárd dollár körül a vagyona, ennek 1 százaléka egyenlő a 105 millió lakosú Etiópia teljes egészségügyi költségvetésével.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.