Kényszermunkára ítéltek egy egyiptomi műsorvezetőt, mert interjút készített egy meleg férfival

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A gízai bíróság egy év kényszermunkára és 167 dolláros büntetés megfizetésére ítélte Momed al-Ghietyt, amiért tavaly interjút készített a saját tévéjén egy meleg férfival, aki a személyazonosságát eltitkolva arról beszélt, milyen prostituáltként élni. Egyébként korábban al-Ghiety is tett homofób megjegyzéseket a műsoraiban. 

A műsor után az egyiptomi médiahatóság két hétre letiltotta a csatornát a szakmai szabályok megsértésére hivatkozva. A bíróság szerint a műsorvezető ezzel a homoszexualitást reklámozta. Ha pedig al-Ghiety letöltötte a büntetését, egy évig még megfigyelés alatt tartják. 

Momed al-Ghiety

Bár Egyiptomban hivatalosan nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, de a hatóságok gyakran zaklatják a meleg közösségeket. Rendszeresen vesznek őrizetbe meleg kapcsolatba élő embereket kicsapongás, erkölcstelenség vagy istenkáromlás vádjával. Az eljárásoknál az 1961-es prostitúció elleni törvényre hivatkoznak, ami bünteti a kicsapongást. Az egyiptomi médiahatóság 2017-ben megtiltotta a melegek szerepeltetését, miután valaki egy szivárványos zászlót lengetett. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.