Kényszermunkára ítéltek egy egyiptomi műsorvezetőt, mert interjút készített egy meleg férfival

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A gízai bíróság egy év kényszermunkára és 167 dolláros büntetés megfizetésére ítélte Momed al-Ghietyt, amiért tavaly interjút készített a saját tévéjén egy meleg férfival, aki a személyazonosságát eltitkolva arról beszélt, milyen prostituáltként élni. Egyébként korábban al-Ghiety is tett homofób megjegyzéseket a műsoraiban. 

A műsor után az egyiptomi médiahatóság két hétre letiltotta a csatornát a szakmai szabályok megsértésére hivatkozva. A bíróság szerint a műsorvezető ezzel a homoszexualitást reklámozta. Ha pedig al-Ghiety letöltötte a büntetését, egy évig még megfigyelés alatt tartják. 

Momed al-Ghiety

Bár Egyiptomban hivatalosan nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, de a hatóságok gyakran zaklatják a meleg közösségeket. Rendszeresen vesznek őrizetbe meleg kapcsolatba élő embereket kicsapongás, erkölcstelenség vagy istenkáromlás vádjával. Az eljárásoknál az 1961-es prostitúció elleni törvényre hivatkoznak, ami bünteti a kicsapongást. Az egyiptomi médiahatóság 2017-ben megtiltotta a melegek szerepeltetését, miután valaki egy szivárványos zászlót lengetett. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.