A dán kormány 9 mesterséges szigetet építene Koppenhága mellé

Néhány hónappal ezelőtt a dán kormány bejelentette, hogy majd 20 milliárd koronából (azaz kb. 840 milliárd forintból) építenek egy szigetet Koppenhága mellé annak érdekében, hogy enyhítsék a fővárosi ingatlanárakat felverő lakáshiányt. A tervezett szigeten 35 ezer ember számára építenek ingatlanokat.

Ez a mesterséges sziget dolog annyira megtetszett a dán kormánynak, hogy most 9 új mesterséges sziget kialakítására készíttettek terveket. Szándékaik szerint ide tech-cégeket csábítanának majd, a Dán Kereskedelmi Kamara elnöke éppen ezért „európai Szilícium-völgynek” nevezte a projektet.

Az új szigetek több mint 3 millió négyzetméter területűek lennének, és 12 ezer ember számára biztosítanának munkát az itteni cégek. A tervek szerint a szigetre építenék Észak-Európa legnagyobb hulladékból energiát előállító üzemét, ami természetesen nem szokványos szemétégető lenne, hanem egy olyan erőmű, ami nagyban csökkentené az egész projekt ökológiai lábnyomát.

A szigeteket felkészítik az emelkedő tengerszintre is, eleve úgy építik őket, hogy bizonyos szintű tengerszint-emelkedés semmiképp se ártson nekik.

Fotó: URBAN POWER/Hvidovre Municipality

Ha a terveket elfogadja a dán parlament, évek múlva akár 380 cég is működhet a szigeteken. (Business Insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.