A dán kormány 9 mesterséges szigetet építene Koppenhága mellé

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Néhány hónappal ezelőtt a dán kormány bejelentette, hogy majd 20 milliárd koronából (azaz kb. 840 milliárd forintból) építenek egy szigetet Koppenhága mellé annak érdekében, hogy enyhítsék a fővárosi ingatlanárakat felverő lakáshiányt. A tervezett szigeten 35 ezer ember számára építenek ingatlanokat.

Ez a mesterséges sziget dolog annyira megtetszett a dán kormánynak, hogy most 9 új mesterséges sziget kialakítására készíttettek terveket. Szándékaik szerint ide tech-cégeket csábítanának majd, a Dán Kereskedelmi Kamara elnöke éppen ezért „európai Szilícium-völgynek” nevezte a projektet.

Az új szigetek több mint 3 millió négyzetméter területűek lennének, és 12 ezer ember számára biztosítanának munkát az itteni cégek. A tervek szerint a szigetre építenék Észak-Európa legnagyobb hulladékból energiát előállító üzemét, ami természetesen nem szokványos szemétégető lenne, hanem egy olyan erőmű, ami nagyban csökkentené az egész projekt ökológiai lábnyomát.

A szigeteket felkészítik az emelkedő tengerszintre is, eleve úgy építik őket, hogy bizonyos szintű tengerszint-emelkedés semmiképp se ártson nekik.

Fotó: URBAN POWER/Hvidovre Municipality

Ha a terveket elfogadja a dán parlament, évek múlva akár 380 cég is működhet a szigeteken. (Business Insider)