Beer Miklós: Játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést. Mégsem tesszük.

vallás
2019 január 22., 17:48
comments 400

A hajléktalanságról, mint sorstalanságról rendeztek fórumot a Pesti Evangélikus Egyház Deák téri gyülekezeti termében hétfő este Ferge Zsuzsa szociológus, Beer Miklós katolikus püspök és Iványi Gábor metodista lelkész részvételével. A Magyar Narancs beszámolója szerint Beer a rendezvényen súlyos szavakat használt, azt mondta:

„Öreg püspökként én már jártathatom a számat. Majd csak megtalálják az utódom... Fájó, amit mondani fogok, de eszünkbe sem jut a hajléktalanság kérdésére megoldást keresni.”

A pap beszélt a hajléktalantörvényről is, amiről azt mondta, nem megoldás, csak elfedi a problémát, és mindannyian tudjuk, hogy az sem megoldás, ha az emberek bemennek a hajléktalanszállókra, hiszen igazából szociális gondoskodásra lenne szükségük.

Mikor felmerült, hogy a katolikus egyház miért nem nyitja ki a templomait a hajléktalanok előtt, miért nem tesz többet a megoldás érdekében, Beer Miklós így válaszolt:

„Eszünkbe sem jut a hajléktalankérdés problémájára megoldást keresni. Nagyon fáj. Nagyon nagy baj, hogy magunk között sem tudunk erről beszélni.”

De szerinte a templomok kinyitása sem jelentene megoldást, ugyanis az egyházak nem kezelhetik a társadalom helyett a társadalom szociális problémáit.

„Mondtam már olyanokat, hogy szalonkeresztények vagyunk, hogy komfortkeresztények vagyunk, hogy csak vasárnap kiöltözünk a templomba. Szívtelen a társadalmunk. Játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést. Mégsem tesszük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.