Bemutatták a Szépművészetiben a világ legnagyobb, érintőképernyős, múzeumi LCD-falát

MŰVÉSZET
2019 január 22., 11:20
comments 53

Keddtől használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával vásárolt eszköz kb. 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktívan.

A 15 méter hosszú múzeumi fal olyan élményt nyújt, amihez másképpen nehezen lehetne hozzájutni – mondta a berendezés keddi bemutatóján Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, méltatva a nemrég „fantasztikus szépségben” felújított múzeumépületet is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta: a jegybank 150 millió forintos támogatása nélkül nem tudták volna beszerezni a hatalmas LCD falat, amivel azok figyelmét is az állandó gyűjtemény kincseire szeretnék irányítani, akik már jártak az állandó kiállításban. Az október 31-i újranyitás óta több mint 100 ezren látogattak a Szépművészetibe, a vendégek többsége újra rácsodálkozott a megújult állandó kiállításra is. Az LCD-fal ezért csak a gyűjtemény olyan darabjait mutatja be, amik most is részei az állandó tárlatnak: az egyiptomi Óbirodalom korától a 18. századig kb. 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást – mondta Baán László.

Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója elmondta, hogy Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszköz, de ekkora méretben még sehol sem állították fel. A 21 kijelzőből összeálló interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja.

photo_camera A világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát nézi egy érdeklődő a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában az eszköz átadásának napján, 2019. január 22-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója az eszköz működését bemutatva azt mondta: az LCD-fal segít a látogatóknak összeállítani a kiállításban bejárandó útvonalat, de utólag is érdemes felkeresni a QR-kódok segítségével okostelefonra is letölthető rengeteg plusz információ kedvéért.

Gerhardt Ferenc az MTI kérdésére elmondta, hogy a jegybank támogatása nem a jegybank Értéktár nevű műtárgyvásárlási keretének terhére, hanem azon felül valósult meg.

Baán László elmondta, hogy Munkácsy Mihály Poros út című, az Értéktár programban nemrég megvett festményét még restaurálják, de rövidesen a Szépművészeti látogatói is találkozhatnak a mesterművel az állandó kiállításban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt