Lemondott az amerikai külügy európai ügyekkel foglalkozó vezetője

Beadta lemondását A. Wess Mitchell miniszterhelyettes, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó részlegének vezetője. Mitchell, aki korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel is tárgyalt, a jövő hónapban teszi le a munkát.

A 41 éves diplomata a Mike Pompeo külügyminiszternek címzett felmondólevelében személyes és szakmai indokokat egyaránt felhozott döntése mellett. azt írta, úgy érzi, megtette, amit ebben a pozícióban meg akart, és szeretne több időt a családjával tölteni.

Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

A Washington Post felidézte, hogy az amerikai-európai kapcsolatok szempontjából nem ez a legjobb időpont Mitchell lemondására, ugyanis az EU államaival és Oroszországgal is egyre több a súrlódása az amerikai diplomáciának. A Washington Post több rizikófaktort is említ, amikre Európában figyelnie kellene az amerikai külügynek, az egyik ilyen a lap szerint az, hogy Magyarországot autoriter rendszerbe hajló országot épít egy jobboldali populista vezető, akit a lap ugyan elnöknek nevez, de bizonyára nem Áder Jánosra gondoltak, hanem Orbánra, aki nem elnök, hanem miniszterelnök.