Többe kerülhet az Egyesült Államoknak a kormányzati leállás, mint Trump határfala, ami miatt az egész elkezdődött

Mivel Donald Trump egyik legfontosabb választási ígérete az volt, hogy falat emeltet az amerikai-mexikói határra, ezt most szerette volna megvalósítani, és 5,7 milliárd dollár elkülönítését kezdeményezte erre a célra az állami költségvetésben. A Kongresszus azonban nem repes az örömtől, szerintük azt az 5,7 milliárd dollárt másra is el lehetne költeni.

Ezért (mint mindenkor, ha meghatározott időn belül nem sikerül elfogadni az állami költségvetést) az Egyesült Államok kormányzata ás állami szervei részlegesen leálltak. Ilyenkor több állami alkalmazott nem kapja meg a teljes fizetését, és rengeteg állami szolgáltatás egyáltalán nem elérhető.

Ez a leállás most már a második hónapja tart, és kalkulációk szerint a hét végére már kb. 6 milliárd dollár veszik el, ugyanis hetente kb. 1,2 milliárd dollárral kisebb leállás idején az amerikai GDP, mint egyébként.

Eszerint nagyjából pénteken elérkezik az Amerikai Egyesült Államok oda, hogy minden idők eddigi leghosszabb kormányzati leállásán többet bukik, mint amennyibe Trump fala került volna.

A helyzetet tovább rontja, hogy közgazdászok szerint minél tovább tart a leállás, a heti veszteségek is annál nagyobbra nőnek, a gazdaság ugyanis megszenvedi, hogy nem működnek bizonyos állami kiegészítőszolgáltatások. (Business Insider)