Venezuelában egy ellenzéki politikus elnöknek nyilvánította magát, Trump rögtön elismerte az ország vezetőjének

külföld
2019 január 23., 18:48

Szerda este a kilátástalan gazdasági helyzetben lévő Venezuelában ideiglenes elnökévé nyilvánította magát Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.

Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. 

Juan Guaidó esküszik
photo_camera Juan Guaidó Fotó: Federico Parra/AFP

Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Ezzel szinte egy időben a legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen, gondosan kerülve a függetlenség vagy a demokratikus államrend látszatát.

A történet akkor vett drámai fordulatot, amikor Donald Trump bejelentette:

az Egyesült Államok elismeri Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guidót.

Közleményében az amerikai elnök kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában, és a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Frissítés: sajtóértesülések szerint Bolsonaro brazil elnök és Trudeau kanadai miniszterelnök is elismeri elnöknek Guaidót.

A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Ki ez a wannabe-elnök?

Nemrég Guaidó még teljesen ismeretlennek számított Venezuelában. Január elején azonban a jobboldali Népakarat (Voluntad Popular) ellenzéki párt képviselőjét házelnökké választotta a caracasi törvényhozás. 

photo_camera Fotó: YURI CORTEZ/AFP

Január közepén került ismét a médiafigyelem központjába, amikor egy rendezvényre menet a hírszerzés fegyveres és álarcot viselő tagjai feltartóztatták. Az ellenzéki vezető egy óra fogva tartást követően szabadon távozhatott, de az őrizetbe vételéről készült felvételek körbe járták a világot. 

Két nappal később telefonhívást kapott Mike Pence amerikai alelnöktől, aki bátor, vezető alkatként méltatta. 

Madurót eddig nem nyűgözte le ellenlábasa, a „Wikipedia Köztársaság elnökeként” gúnyolta Guaidót, mert az online lexikon egy időben államfőként tüntette fel az ellenzéki politikust. Kormánykörökben azonban nyugtalanságot váltott ki, Iris Varela büntetés-végrehajtásért illetékes miniszter pedig már börtönnel fenyegette: „Már előkészítettük a celláját”. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.