Venezuelában egy ellenzéki politikus elnöknek nyilvánította magát, Trump rögtön elismerte az ország vezetőjének

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szerda este a kilátástalan gazdasági helyzetben lévő Venezuelában ideiglenes elnökévé nyilvánította magát Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.

Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. 

Juan GuaidóFotó: Federico Parra/AFP

Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Ezzel szinte egy időben a legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen, gondosan kerülve a függetlenség vagy a demokratikus államrend látszatát.

A történet akkor vett drámai fordulatot, amikor Donald Trump bejelentette:

az Egyesült Államok elismeri Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guidót.

Közleményében az amerikai elnök kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában, és a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Frissítés: sajtóértesülések szerint Bolsonaro brazil elnök és Trudeau kanadai miniszterelnök is elismeri elnöknek Guaidót.

A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Ki ez a wannabe-elnök?

Nemrég Guaidó még teljesen ismeretlennek számított Venezuelában. Január elején azonban a jobboldali Népakarat (Voluntad Popular) ellenzéki párt képviselőjét házelnökké választotta a caracasi törvényhozás. 

Fotó: YURI CORTEZ/AFP

Január közepén került ismét a médiafigyelem központjába, amikor egy rendezvényre menet a hírszerzés fegyveres és álarcot viselő tagjai feltartóztatták. Az ellenzéki vezető egy óra fogva tartást követően szabadon távozhatott, de az őrizetbe vételéről készült felvételek körbe járták a világot. 

Két nappal később telefonhívást kapott Mike Pence amerikai alelnöktől, aki bátor, vezető alkatként méltatta. 

Madurót eddig nem nyűgözte le ellenlábasa, a „Wikipedia Köztársaság elnökeként” gúnyolta Guaidót, mert az online lexikon egy időben államfőként tüntette fel az ellenzéki politikust. Kormánykörökben azonban nyugtalanságot váltott ki, Iris Varela büntetés-végrehajtásért illetékes miniszter pedig már börtönnel fenyegette: „Már előkészítettük a celláját”. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.