Már legalább 13 halottja van Venezuelában a kormányellenes lázadásnak

külföld
2019 január 24., 05:29
comments 57
Könnygázfelhő oszladozik Caracas központjában a boliváriánus rendőrség, vagyis Nicolas Maduro karhatalma és az ellenzéki tüntetők összecsapásai után.
photo_camera Könnygázfelhő oszladozik Caracas központjában a boliváriánus rendőrség, vagyis Nicolas Maduro karhatalma és az ellenzéki tüntetők összecsapásai után. Fotó: Marcelo Perez Del Carpio/Anadolu Agency

Legalább 13-an vesztették életüket szerdán a venezuelai zavargásokban, jelentette egy helyi, társadalmi konfliktusok elemzésével foglalkozó civil szervezet a Twitteren. Mint írták, ők csak azokat a halottakat összesítik, akiket már azonosítani is sikerült. Tájékoztatásuk szerint csak Caracasban hárman vesztették életüket.

A Pitazo hírportál legalább 16 halottról írt.

Venezuelában szerdán százezrek vonultak utcára országszerte Nicolás Maduro államfő távozását követelve, a magát ideiglenes elnöknek kikiáltó Juan Guaidó mellett kiállva. Guaidó, aki az ellenzéki többségű parlament elnöke, önmagát eskette fel elnöknek. Donald Trump pedig azonnal elismerte az ország vezetőjének. Trump arra hivatkozott, hogy a venezuelai parlament az egyetlen legitim testület az országban - ebben van igazság, Madurót tavaly elég vitatott körülmények között választották újra, Chávez buszvezetőből lett utódja pedig az ellenzéki parlament helyett szövetségeseiből összerakott egy "alkotmányozó nemzetgyűlést", hogy továbbra is tetszése szerinti törvényeket hozzanak.

Motoros rohamrendőrök készülnek támadásra az ellenzéki tüntetők ellen.
photo_camera Motoros rohamrendőrök készülnek támadásra az ellenzéki tüntetők ellen. Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

Maduro államcsínynek nevezte Guaidó lépését, de Guaidó elnökését az USA mellett Kanada, és a latin-amerikai országok zöme is elismerte. Oroszország viszont kitart Maduro mellett, aki az amerikai lépésre válaszul 72 órás ultimátumot adott az országban tartózkodó amerikai diplomatáknak a távozásra. De mert az Egyesült Államok már nem tekinti őt elnöknek, Mike Pompeo külógyminiszter már közölte is, hogy utasításokat se fogadnak el tőle. "Az Egyesült Államok nem ismeri el a Maduro-rezsimet Venezuela kormányaként. Ennek megfelelően az Egyesült Államok nem véli úgy, hogy a volt elnöknek megvan a törvényes hatalma a diplomáciai kapcsolatok megszakításához" - mondta, hozzátéve, hogy Juan Guaidó ideiglenes államfő kormányával tartanak fenn diplomáciai kapcsolatot.

Azt is közölte, hogy amennyiben bántódása esne az amerikai diplomatáknak, az USA szankciókkal sújtja majd a felelősöket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.