Utánaszámoltak, mi igaz abból, hogy 2010 óta duplájára nőtt a minimálbér

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kormány előszeretettel hangoztatja, hogy színre lépése, azaz 2010 óta több mint duplájára nőtt a minimálbér. 2019-ben 1,7 milliárd forintot költ el a „Magyarország jobban teljesít” kampányra.

„Többek között szó lesz a minimálbér és a garantált bérminimum újabb nyolcszázalékos emeléséről, arról, hogy 2010 óta megduplázódott a dolgozóknak adható legkisebb bér” - számolt be erről a Magyar Idők.

Az Mfor most egy kicsit utánaszámolt, hogy mi az igazság a kijelentés mögött, röviden:

  • A bruttó minimálbér valóban "102,7 százalékkal emelkedett, 73500 forintról 149 ezerre."
  • „Csakhogy a nettó, amit kézhez kap a munkavállaló,  „csupán" 64,5 százalékkal emelkedett. 60236 forintról 99085-re”
  • Igazán legjobban a kormány járt, mert sokkal több adót tud behajtani: „Vagyis 137,4 százalékkal többet kasszál egy dolgozón az állam, amivel a legnagyobb nyertese a minimálbér-emelésének.”

A számítás levezetése és a magyarázat az Mfor-on olvasható. (Mfor)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.