Utánaszámoltak, mi igaz abból, hogy 2010 óta duplájára nőtt a minimálbér

A kormány előszeretettel hangoztatja, hogy színre lépése, azaz 2010 óta több mint duplájára nőtt a minimálbér. 2019-ben 1,7 milliárd forintot költ el a „Magyarország jobban teljesít” kampányra.

„Többek között szó lesz a minimálbér és a garantált bérminimum újabb nyolcszázalékos emeléséről, arról, hogy 2010 óta megduplázódott a dolgozóknak adható legkisebb bér” - számolt be erről a Magyar Idők.

Az Mfor most egy kicsit utánaszámolt, hogy mi az igazság a kijelentés mögött, röviden:

  • A bruttó minimálbér valóban "102,7 százalékkal emelkedett, 73500 forintról 149 ezerre."
  • „Csakhogy a nettó, amit kézhez kap a munkavállaló,  „csupán" 64,5 százalékkal emelkedett. 60236 forintról 99085-re”
  • Igazán legjobban a kormány járt, mert sokkal több adót tud behajtani: „Vagyis 137,4 százalékkal többet kasszál egy dolgozón az állam, amivel a legnagyobb nyertese a minimálbér-emelésének.”

A számítás levezetése és a magyarázat az Mfor-on olvasható. (Mfor)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.