Utolsó esélyt kapott a magyar parlament Brüsszeltől, hogy vonja vissza a segélyszervezeteket fenyegető törvényt

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy nem elégedett a magyar kormány válaszával, ezért újabb szintre lépteti a kötelezettségszegési eljárást a menekülteket segítő szervezetek és személyek ellen hozott törvények ügyében. 

Ez az a törvénycsomag, amit a Fidesz "Stop Soros"-nak nevezett el, bár Soros Györgyről nincs egyetlen szó sem benne. 

Az Európai Bizottság tavaly júliusban indított kötelezettségszegési eljárást a törvénycsomag több paragrafusa ellen, mert azok szembe mennek szerintük az EU-s joggal. A magyar kormány eddigi válaszait az ügyben a Bizottság nem fogadta el, ezért most egy utolsó felszólítást küldtek, hogy módosítsák a törvényt. 

Ha a magyar fél továbbra sem reagál érdemben, akkor az EU bíróságához fordulnak. Ha a luxemburgi bíróság a bizottságnak ad igazat, akkor Magyarországnak addig kell pénzbüntetést fizetnie, amíg a törvényt nem módosítják. 

A bizottság három pontban látja az EU-s joggal összeférhetetlennek a törvényeket:

  • A menekültek nem tudnak segélyszervezetekhez fordulni, kommunikálni velük, mert Magyarországon törvény tiltja a menekültek segítését.
  • Ha valaki ellen eljárás folyik, mert segített, vagy szóba állt egy menekülttel, akkor őt kitilthatják az országból vagy a tranzitzónák közeléből.
  • Magyarországon minden egyéni vizsgálat nélkül vissza lehet utasítani valakinek a menekültkérelmét, ha átment korábban egy olyan országon, amelyik a magyar kormány szerint "biztonságos". 

Figyelik a közigazgatási bíróságot is

Információink szerint a bizottság fontolgatja, hogy eljárást indítson-e a közigazgatási bíróságok felállítása miatt is. 

A "bevándorlást támogató civil szervezetek" 25 százalékos különadóját szintén vizsgálják.      

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.