Utolsó esélyt kapott a magyar parlament Brüsszeltől, hogy vonja vissza a segélyszervezeteket fenyegető törvényt

eu
2019 január 24., 11:30
comments 70

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy nem elégedett a magyar kormány válaszával, ezért újabb szintre lépteti a kötelezettségszegési eljárást a menekülteket segítő szervezetek és személyek ellen hozott törvények ügyében. 

Ez az a törvénycsomag, amit a Fidesz "Stop Soros"-nak nevezett el, bár Soros Györgyről nincs egyetlen szó sem benne. 

Az Európai Bizottság tavaly júliusban indított kötelezettségszegési eljárást a törvénycsomag több paragrafusa ellen, mert azok szembe mennek szerintük az EU-s joggal. A magyar kormány eddigi válaszait az ügyben a Bizottság nem fogadta el, ezért most egy utolsó felszólítást küldtek, hogy módosítsák a törvényt. 

Ha a magyar fél továbbra sem reagál érdemben, akkor az EU bíróságához fordulnak. Ha a luxemburgi bíróság a bizottságnak ad igazat, akkor Magyarországnak addig kell pénzbüntetést fizetnie, amíg a törvényt nem módosítják. 

A bizottság három pontban látja az EU-s joggal összeférhetetlennek a törvényeket:

  • A menekültek nem tudnak segélyszervezetekhez fordulni, kommunikálni velük, mert Magyarországon törvény tiltja a menekültek segítését.
  • Ha valaki ellen eljárás folyik, mert segített, vagy szóba állt egy menekülttel, akkor őt kitilthatják az országból vagy a tranzitzónák közeléből.
  • Magyarországon minden egyéni vizsgálat nélkül vissza lehet utasítani valakinek a menekültkérelmét, ha átment korábban egy olyan országon, amelyik a magyar kormány szerint "biztonságos". 

Figyelik a közigazgatási bíróságot is

Információink szerint a bizottság fontolgatja, hogy eljárást indítson-e a közigazgatási bíróságok felállítása miatt is. 

A "bevándorlást támogató civil szervezetek" 25 százalékos különadóját szintén vizsgálják.      

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.