Utolsó esélyt kapott a magyar parlament Brüsszeltől, hogy vonja vissza a segélyszervezeteket fenyegető törvényt

eu
2019 január 24., csütörtök 11:30
70

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy nem elégedett a magyar kormány válaszával, ezért újabb szintre lépteti a kötelezettségszegési eljárást a menekülteket segítő szervezetek és személyek ellen hozott törvények ügyében. 

Ez az a törvénycsomag, amit a Fidesz "Stop Soros"-nak nevezett el, bár Soros Györgyről nincs egyetlen szó sem benne. 

Az Európai Bizottság tavaly júliusban indított kötelezettségszegési eljárást a törvénycsomag több paragrafusa ellen, mert azok szembe mennek szerintük az EU-s joggal. A magyar kormány eddigi válaszait az ügyben a Bizottság nem fogadta el, ezért most egy utolsó felszólítást küldtek, hogy módosítsák a törvényt. 

Ha a magyar fél továbbra sem reagál érdemben, akkor az EU bíróságához fordulnak. Ha a luxemburgi bíróság a bizottságnak ad igazat, akkor Magyarországnak addig kell pénzbüntetést fizetnie, amíg a törvényt nem módosítják. 

A bizottság három pontban látja az EU-s joggal összeférhetetlennek a törvényeket:

  • A menekültek nem tudnak segélyszervezetekhez fordulni, kommunikálni velük, mert Magyarországon törvény tiltja a menekültek segítését.
  • Ha valaki ellen eljárás folyik, mert segített, vagy szóba állt egy menekülttel, akkor őt kitilthatják az országból vagy a tranzitzónák közeléből.
  • Magyarországon minden egyéni vizsgálat nélkül vissza lehet utasítani valakinek a menekültkérelmét, ha átment korábban egy olyan országon, amelyik a magyar kormány szerint "biztonságos". 

Figyelik a közigazgatási bíróságot is

Információink szerint a bizottság fontolgatja, hogy eljárást indítson-e a közigazgatási bíróságok felállítása miatt is. 

A "bevándorlást támogató civil szervezetek" 25 százalékos különadóját szintén vizsgálják.      

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt