Az Orbán-kormányt elítélő határozati javaslatot nyújt be a szenátusnak három amerikai szenátor

2019 január 25., péntek 18:04
254

Három demokratapárti szenátor, a kaliforniai Dianne Feinstein, az illinois-i Dick Durbin és a connecticut-i Chris Murphy pénteken közölte, határozati javaslatot nyújtanak be az amerikai szenátusnak, hogy az ítélje el az Orbán-kormányt, amiért “aláássák a demokráciát és megsértik az emberi jogokat”.

Az amerikai szenátorok által jegyzett dokumentum a következőket kéri számon a magyar kormányon: a bíróságok függetlenségének aláásását, a civil szervezetek korlátozását, a sajtószabadság és a menedékkérők jogainak megsértését.

A határozati javaslat felszólítja Donald Trump amerikai elnököt, hogy “erőteljesen” védje meg a szabadságot és a demokratikus normákat “az Orbán-kormány támadásaitól” Magyarországon.

A szenátorok a közleményükben több olyan folyamatot is megjelöltek Magyarországgal kapcsolatban, amely nem tetszik nekik. Feinstein az országgyűlési választókerületek átrajzolását említette, amely szerinte biztosítja Orbán Viktor hatalmon maradását, vagy a vallásszabadság megsértését (ezzel a 2011-ben elfogadott új magyar egyházügyi törvényt kifogásolja).

Dianne Feinstein Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Durbin az oroszokhoz való dörgölőzést kéri számon a magyar kormányon, szerinte ez sértés a magyar demokrácia számára, amely “bátran és történelmi módon” fordult el a szovjet önkényuralomtól. “Tudatnunk kell a világgal, hogy az Egyesült Államok nem támogat ilyesfajta zsarnokságot” - írta.

“Magyarország kulcsfontosságú szövetséges, de az a kihívás, amelyet az Orbán-kormány jelent a jogállam számára, aggodalomra ad okot Magyarország barátai számára” - írta Murphy.

A javaslatban kifogásolják még többek között:

  • a nagy fideszes médiaalapítvány létrehozását,
  • az Alkotmánynbíróság jogainak megnyírbálását,
  • a külföldről támogatott szervezetek megbélyegzését,
  • a bevándorlási különadót,
  • a tranzitzónák létrehozását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt