Donald Trump belement az egyezségbe, vége az amerikai kormányzati leállásnak

külföld
2019 január 25., 18:52
comments 229

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken bejelentette, hogy aláírja a kormányzat működéséhez három hétre elegendő költségvetést, amit a Demokrata Párt javasolt.

Az aláírással a részleges kormányzati leállás megszűnik, a kormányzati munka három hétre újraindulhat.

A kormányzati alkalmazottak visszamenőlegesen megkapják elmaradt fizetésüket. Ez alatt a kongresszusi vezetők folytathatják a tárgyalásokat az amerikai-mexikói határon építendő falról. A kormányzati munka újraindulását az elnök nem kötötte a falépítés azonnali finanszírozásához

photo_camera Fotó: ALEX EDELMAN/AFP

Trump korábban azt mondta, nem fog visszakozni, amíg a kongresszus nem biztosítja számára a pénzt (5,7 milliárd dollárt) a déli határra tervezett fal megépítésére. A Demokrata Párt azonban ellenezte Trump ötletét, így azt a képviselőház nem hagyta jóvá.

Trump a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy ebben az esetben nem él a vészhelyzet kihirdetésének jogával, pedig az elmúlt hetekben ezt belengette. Nemzeti vészhelyzet kihirdetésével az elnök katonai forrásokból biztosíthatta volna a falépítéshez szükséges pénzt. Ez azonban alkotmányos és jogi kérdéseket vetett volna fel.

Az elmúlt hetekben közel 800 ezer szövetségi alkalmazott maradt fizetés nélkül a kormányzati leállás miatt, amely miatt már a légiközlekedés is akadozott. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.