Donald Trump belement az egyezségbe, vége az amerikai kormányzati leállásnak

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken bejelentette, hogy aláírja a kormányzat működéséhez három hétre elegendő költségvetést, amit a Demokrata Párt javasolt.

Az aláírással a részleges kormányzati leállás megszűnik, a kormányzati munka három hétre újraindulhat.

A kormányzati alkalmazottak visszamenőlegesen megkapják elmaradt fizetésüket. Ez alatt a kongresszusi vezetők folytathatják a tárgyalásokat az amerikai-mexikói határon építendő falról. A kormányzati munka újraindulását az elnök nem kötötte a falépítés azonnali finanszírozásához

Fotó: ALEX EDELMAN/AFP

Trump korábban azt mondta, nem fog visszakozni, amíg a kongresszus nem biztosítja számára a pénzt (5,7 milliárd dollárt) a déli határra tervezett fal megépítésére. A Demokrata Párt azonban ellenezte Trump ötletét, így azt a képviselőház nem hagyta jóvá.

Trump a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy ebben az esetben nem él a vészhelyzet kihirdetésének jogával, pedig az elmúlt hetekben ezt belengette. Nemzeti vészhelyzet kihirdetésével az elnök katonai forrásokból biztosíthatta volna a falépítéshez szükséges pénzt. Ez azonban alkotmányos és jogi kérdéseket vetett volna fel.

Az elmúlt hetekben közel 800 ezer szövetségi alkalmazott maradt fizetés nélkül a kormányzati leállás miatt, amely miatt már a légiközlekedés is akadozott. (MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.