Érzésre teljesen értelmetlen a ledolgozós szombati munkanap, de a Pénzügyminisztérium szerint ez nem így van

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tavaly hat olyan szombat is volt, amikor dolgozni kellett, mert így jobban jöttek ki az ünnepek miatti hosszú hétvégék. 

A Világgazdaság megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, van-e bármi értelme a szombati munkanapoknak. A PM szerint kimutathatóan van, a szombati munkanapok eltörlése érződne a magyar gazdaság teljesítményén. Egy-egy munkanap kiesése ugyanis hozzávetőleg 0,1 százalékponttal csökkentené az éves nyers GDP-adatot. Miután hat ilyen extra szabadnap volt, az már 0,6 százalékponttal is visszavethette volna a gazdasági növekedést, az összesen már 240 milliárd forint kiesés lett volna. Ebből hoz vissza a ledolgozós szombat. 

A Világgazdaság úgy számolt, hogy egy ilyen szombat egy az egyben visszahoz egy hétköznapot, ez azért aligha van így. De hogy mi az igazság, az nem derül ki a PM válaszából sem. Idéznek egy 2017-es Eurostat-adatot, hogy a 15–74 éves foglalkoztatottak 9,2 százaléka rendszeresen, 29,7 százaléka pedig alkalmanként dolgozott szombaton Magyarországon. Sokan pedig erre a napra időzítik a szabadságukat.   

Mindenesetre idén csak három variálás lesz: augusztus 10. munkanap lesz, cserébe augusztus 19-e pihenőnap, 20-ával jó hosszú hétvége. December 7-én a december 24-ét dolgozzák le a dolgozók, december 14-én a december 27-ét. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.