Iszaptenger öntött el egy brazil farmvidéket, 200 ember eltűnt

2019 január 25., péntek 18:40
44

Összeomlott egy bányászati gát pénteken Brazíliában, amelynek következtében iszaptenger zúdult a környező vidékre az ország délkeleti részén, közel Belo Horizonte városához. Kétszáz embert eltűnt, őket mentőalakulatok keresik. Többen meghaltak.

Fotó: HO/AFP

A mentés jelenleg is zajlik. Az iszapár keresztültört a környező erdőkön és farmvidéken. Több házat letarolt. Az iszapból mentőhelikopterek segítségével mentik a túlélőket.

A gát a Feijão vasbányához tartozott, amelyet az ország legnagyobb bányavállalata, a Vale üzemeltet. A cég közölte, az elsődleges feladatuk most a helyiek és a munkatársaik mentése, azt nem közölték, miért omlott össze a gát.

Több millió tonna iszap szabadulhatott el, legalább öt helikopter keresi a túlélőket. A környék alacsonyabb fekvésű területein élőket evakuálták. A katasztrófa Brumadinho közelében történt, ahol az ország egyik látványossága, az Inhotim kültéri művészet múzeum áll. A múzeumot havonta több tízezren látogatják, de most szintén evakuálták. Jair Bolsonaro brazil elnök szombaton a helyszínre utazik (BBC, AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt