Iszaptenger öntött el egy brazil farmvidéket, 200 ember eltűnt

külföld
2019 január 25., 18:40
comments 41

Összeomlott egy bányászati gát pénteken Brazíliában, amelynek következtében iszaptenger zúdult a környező vidékre az ország délkeleti részén, közel Belo Horizonte városához. Kétszáz embert eltűnt, őket mentőalakulatok keresik. Többen meghaltak.

photo_camera Fotó: HO/AFP

A mentés jelenleg is zajlik. Az iszapár keresztültört a környező erdőkön és farmvidéken. Több házat letarolt. Az iszapból mentőhelikopterek segítségével mentik a túlélőket.

A gát a Feijão vasbányához tartozott, amelyet az ország legnagyobb bányavállalata, a Vale üzemeltet. A cég közölte, az elsődleges feladatuk most a helyiek és a munkatársaik mentése, azt nem közölték, miért omlott össze a gát.

Több millió tonna iszap szabadulhatott el, legalább öt helikopter keresi a túlélőket. A környék alacsonyabb fekvésű területein élőket evakuálták. A katasztrófa Brumadinho közelében történt, ahol az ország egyik látványossága, az Inhotim kültéri művészet múzeum áll. A múzeumot havonta több tízezren látogatják, de most szintén evakuálták. Jair Bolsonaro brazil elnök szombaton a helyszínre utazik (BBC, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.