Iszaptenger öntött el egy brazil farmvidéket, 200 ember eltűnt

Összeomlott egy bányászati gát pénteken Brazíliában, amelynek következtében iszaptenger zúdult a környező vidékre az ország délkeleti részén, közel Belo Horizonte városához. Kétszáz embert eltűnt, őket mentőalakulatok keresik. Többen meghaltak.

Fotó: HO/AFP

A mentés jelenleg is zajlik. Az iszapár keresztültört a környező erdőkön és farmvidéken. Több házat letarolt. Az iszapból mentőhelikopterek segítségével mentik a túlélőket.

A gát a Feijão vasbányához tartozott, amelyet az ország legnagyobb bányavállalata, a Vale üzemeltet. A cég közölte, az elsődleges feladatuk most a helyiek és a munkatársaik mentése, azt nem közölték, miért omlott össze a gát.

Több millió tonna iszap szabadulhatott el, legalább öt helikopter keresi a túlélőket. A környék alacsonyabb fekvésű területein élőket evakuálták. A katasztrófa Brumadinho közelében történt, ahol az ország egyik látványossága, az Inhotim kültéri művészet múzeum áll. A múzeumot havonta több tízezren látogatják, de most szintén evakuálták. Jair Bolsonaro brazil elnök szombaton a helyszínre utazik (BBC, AFP)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.