Judith Sargentini csalódott, hogy megakadt a Magyarország elleni eljárás

2019 január 25., péntek 9:00
237

Nem tervez magyarországi utazást, de nem is biztos benne, hogy jó ötlet lenne - derül ki abból az interjúból, amit a Magyar Hang készített a Fidesz és sajtója által ellenségként kezelt Judith Sargentinivel, a Magyarországot elítélő jelentés készítőjével. 

„Jelenleg nem tervezek Magyarországra menni, úgyhogy engem ez most éppen nem befolyásol. Abban azonban biztos vagyok, ameddig a magyar kormány így beszél rólam, addig soha nem lehet tudni, hogy az egyes személyekben mindez hogyan legitimizálja a velem szembeni gyűlöletet – annak következtében, amit a kormány terjeszt rólam. Ez akár fizikai erőszakban is megjelenhet”.

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselõje (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (b2) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Sargentini azt mondta, hogy minden európai polgárnak egyenlő jogai vannak, a magyarokat is ugyanazon jogok illetik meg, mint a holland, francia vagy belga polgárokat. Szerinte éppen ezért kötelességük védeni a polgárokat a saját kormányuk részéről tapasztalható tendenciákkal szemben is. Ezt próbálta meg elérni. „Orbán bűnbakot keres Soros emlegetésével, a magyarok ennél jobbat érdemelnek” - mondta a képviselő.

Tudomása van róla, hogy azzal vádolták meg, hogy külső forrásokból (konkrétan Sorost emlegették vele kapcsolatban) támogatták, de „ez nem igaz, ilyen nem történt”.

Sargentini csalódott amiatt, mert nem halad a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás, amit a jelentésének elfogadása alapozott meg. „Úgy tűnik, hogy az osztrák elnökség vonakodott a további lépések megtételétől, inkább továbbadták a számukra kínos kérdést a románoknak. Onnan még nem hallottam konkrét intézkedésekről. Közben az Európai Néppárt is csendben maradt a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban. Az Európai Parlament kétharmada nagyon egyértelmű jelzést küldött a tanácsnak: fel kell lépni a magyar demokrácia eróziójával szemben. A magyar polgárok megérdemlik a jó kormányzást.” 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt