Ferenc pápa a molesztálási botrányokról: „Az egyházon sebet ejtett saját bűne”

külföld
2019 január 26., 18:20
comments 193

Megbénították a katolikus egyházat a súlyos zaklatási botrányok - mondta Ferenc pápa a panamavárosi Santa María la Antigua székesegyházban tartott szombati oltáravató misén. A papok, szerzetesnővérek és hívők részvételével tartott ceremónián az egyházfő azt mondta:  

„A reményvesztettség onnan ered, hogy az egyházon sebet ejtett saját bűne, s nem volt képes meghallani számtalan segélykiáltást, amely az úr jajszavát visszhangozta: Istenem, miért hagytál el engem?”

Ferenc pápa misézik a Santa Maria la Antigua bazilikában
photo_camera Ferenc pápa misézik a Santa María la Antigua bazilikában Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Bár Ferenc pápa nem említette közvetlenül a botrányok témáját, mondandója illeszkedik az utóbbi hónapok során tett kijelentéseihez, amelyekben ismételten kifogásolta, hogy az egyház a múltban nem kezelte kellő komolysággal a szexuális zaklatások eseteit.

Európában, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Ausztráliában a zaklatási ügyek súlyosan megtépázták a katolikus egyház tekintélyét, története egyik legsúlyosabb válságába taszítva. A papok által - részben kiskorúak ellen - elkövetett szexuális visszaélések egyre dagadó botránya miatt Ferenc pápa tavaly szeptemberben a gyermekeknek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről szóló tanácskozást hívott össze a püspöki konferenciák vezetőivel a Vatikánba február végére.

Ferenc pápa a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alakalmából még vasárnapig Panamában lesz. Az esti órákban több tízezer fiatal zarándok előtt mutat be vigíliát Panamaváros nemzetközi repülőterén. Az ifjúsági világtalálkozók hagyományához tartozó virrasztás a pappá szentelés és apácává avatás része is. A jövendő papoknak és szerzetesnővéreknek a szertartást megelőző éjszakát imával kell tölteniük. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.