Úgy tűnik, a magyarok megtanulták, hogy nem szabad visszahívni a gyanús külföldi számokat

2019 január 26., szombat 19:07
200

Délután írtunk róla, hogy megint végigsöpörtek a magyar telefonokon a zambiai, maldív-szigeteki és hasonló országokból érkező csaló hívások. A cikk után bejelentkezett a Telenor kommunikációs osztálya egy csokor érdekes információval. 

Azt írják, hogy wangiri (visszahívós telefonos csalás) hullám csapott le az országra, amiben vélhetően minden szolgáltató előfizetője érintett, és csak a Telenornál 

nagyságrendileg 100 ezer bejövő hívás volt délutánig. 25 számtartományból ezres nagyságrendű különböző telefonszámon próbálkoztak a csalók. 

Ami örömteli, hogy a rendszerekben azt látjuk, hogy viszonylag alacsony volt a visszahívási arány - írja a Telenor, amely szerint ez azért is jó hír, mert a csalók addig dolgoznak egy országban, amíg az pénzt termel nekik.

Amikor ilyen hullámok vannak, akkor szolgáltatók jó esetben folyamatosan tiltják le ezeknek a számoknak a visszahívhatóságát. A Telenor azt állítja, hogy most délután 5-re kizártak minden olyan számot, aminél a csalás gyanúja merült fel.

Érdekes felvetés a Telenortól, hogy ha a hívott fél felveszi a telefont, azzal őt nem éri semmi kár, sőt, ha minden kicsöngetést mindenki fölvenne, az a csalókat verné hatalmas költségbe, mert ők alapvetően legális telefonvonalat üzemeltetnek, így a felépült hívások után fizetniük kellene abban a távoli országban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt