Ha nincsenek lusakai haverjaid, akkor ne vedd fel, amikor Zambiából hívnak

ÉLET
2019 január 26., 17:17
comments 189

Megint azzal vannak tele a magyar közösségi médiákok, hogy támadnak az egyszer csörgetős csalók, az angolul one ring scamként ismert lehúzások kisiparosai. 

Először Szily és Király kollégák jelezték a szerkesztőségi levlistán, hogy volt ma egy-egy nem fogadott hívásuk Zambiából és az Atlanti-óceán közepén árválkodó brit szigetről, Ascensionról.

Aztán körbenéztem a Facebookon, és rögtön három olyan ismerőst is láttam, akit ugyanarról a zambiai számról hívtak, míg egy olvasói levél azt panaszolta el, hogy Zambiából, a Maldív-szigetekről és Szomáliából is megcsörgették a fél családjával együtt. „Ha felveszed semmi, visszahívod semmi” - tette hozzá olvasónk.

A lényeg nagyjából annyi, hogy nem szabad felvenni és nem szabad visszahívni.

Régi trükk ez: a csalók, akik egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban élnek, emelt díjas vagy simán magas költségű telefonszámok visszahívására próbálják rávenni a random kiválasztott áldozatokat. Itt egy részletes magyarázat arról, pontosan hogyan lehet ebből pénzt csinálni, illetve hogy ki fizeti meg ennek az árát - jó esetben amúgy a szolgáltató, de ez azért korántsem biztos. 

A magyar szolgáltatók amúgy tisztában vannak a problémával, amikor egy tavalyi hullám után megkerestük őket, akkor a Vodafone elmondta, hogy folyamatosan tiltja hálózatából az érintett számok visszahívhatóságát.

(A címlapi képen egy lusakai telefonszaküzlet per AFP.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt