Ha nincsenek lusakai haverjaid, akkor ne vedd fel, amikor Zambiából hívnak

2019 január 26., szombat 17:17
189

Megint azzal vannak tele a magyar közösségi médiákok, hogy támadnak az egyszer csörgetős csalók, az angolul one ring scamként ismert lehúzások kisiparosai. 

Először Szily és Király kollégák jelezték a szerkesztőségi levlistán, hogy volt ma egy-egy nem fogadott hívásuk Zambiából és az Atlanti-óceán közepén árválkodó brit szigetről, Ascensionról.

Aztán körbenéztem a Facebookon, és rögtön három olyan ismerőst is láttam, akit ugyanarról a zambiai számról hívtak, míg egy olvasói levél azt panaszolta el, hogy Zambiából, a Maldív-szigetekről és Szomáliából is megcsörgették a fél családjával együtt. „Ha felveszed semmi, visszahívod semmi” - tette hozzá olvasónk.

A lényeg nagyjából annyi, hogy nem szabad felvenni és nem szabad visszahívni.

Régi trükk ez: a csalók, akik egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban élnek, emelt díjas vagy simán magas költségű telefonszámok visszahívására próbálják rávenni a random kiválasztott áldozatokat. Itt egy részletes magyarázat arról, pontosan hogyan lehet ebből pénzt csinálni, illetve hogy ki fizeti meg ennek az árát - jó esetben amúgy a szolgáltató, de ez azért korántsem biztos. 

A magyar szolgáltatók amúgy tisztában vannak a problémával, amikor egy tavalyi hullám után megkerestük őket, akkor a Vodafone elmondta, hogy folyamatosan tiltja hálózatából az érintett számok visszahívhatóságát.

(A címlapi képen egy lusakai telefonszaküzlet per AFP.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt