Ha nincsenek lusakai haverjaid, akkor ne vedd fel, amikor Zambiából hívnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Megint azzal vannak tele a magyar közösségi médiákok, hogy támadnak az egyszer csörgetős csalók, az angolul one ring scamként ismert lehúzások kisiparosai. 

Először Szily és Király kollégák jelezték a szerkesztőségi levlistán, hogy volt ma egy-egy nem fogadott hívásuk Zambiából és az Atlanti-óceán közepén árválkodó brit szigetről, Ascensionról.

Aztán körbenéztem a Facebookon, és rögtön három olyan ismerőst is láttam, akit ugyanarról a zambiai számról hívtak, míg egy olvasói levél azt panaszolta el, hogy Zambiából, a Maldív-szigetekről és Szomáliából is megcsörgették a fél családjával együtt. „Ha felveszed semmi, visszahívod semmi” - tette hozzá olvasónk.

A lényeg nagyjából annyi, hogy nem szabad felvenni és nem szabad visszahívni.

Régi trükk ez: a csalók, akik egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban élnek, emelt díjas vagy simán magas költségű telefonszámok visszahívására próbálják rávenni a random kiválasztott áldozatokat. Itt egy részletes magyarázat arról, pontosan hogyan lehet ebből pénzt csinálni, illetve hogy ki fizeti meg ennek az árát - jó esetben amúgy a szolgáltató, de ez azért korántsem biztos. 

A magyar szolgáltatók amúgy tisztában vannak a problémával, amikor egy tavalyi hullám után megkerestük őket, akkor a Vodafone elmondta, hogy folyamatosan tiltja hálózatából az érintett számok visszahívhatóságát.

(A címlapi képen egy lusakai telefonszaküzlet per AFP.)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.