Ha nincsenek lusakai haverjaid, akkor ne vedd fel, amikor Zambiából hívnak

Megint azzal vannak tele a magyar közösségi médiákok, hogy támadnak az egyszer csörgetős csalók, az angolul one ring scamként ismert lehúzások kisiparosai. 

Először Szily és Király kollégák jelezték a szerkesztőségi levlistán, hogy volt ma egy-egy nem fogadott hívásuk Zambiából és az Atlanti-óceán közepén árválkodó brit szigetről, Ascensionról.

Aztán körbenéztem a Facebookon, és rögtön három olyan ismerőst is láttam, akit ugyanarról a zambiai számról hívtak, míg egy olvasói levél azt panaszolta el, hogy Zambiából, a Maldív-szigetekről és Szomáliából is megcsörgették a fél családjával együtt. „Ha felveszed semmi, visszahívod semmi” - tette hozzá olvasónk.

A lényeg nagyjából annyi, hogy nem szabad felvenni és nem szabad visszahívni.

Régi trükk ez: a csalók, akik egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban élnek, emelt díjas vagy simán magas költségű telefonszámok visszahívására próbálják rávenni a random kiválasztott áldozatokat. Itt egy részletes magyarázat arról, pontosan hogyan lehet ebből pénzt csinálni, illetve hogy ki fizeti meg ennek az árát - jó esetben amúgy a szolgáltató, de ez azért korántsem biztos. 

A magyar szolgáltatók amúgy tisztában vannak a problémával, amikor egy tavalyi hullám után megkerestük őket, akkor a Vodafone elmondta, hogy folyamatosan tiltja hálózatából az érintett számok visszahívhatóságát.

(A címlapi képen egy lusakai telefonszaküzlet per AFP.)