Ha nincsenek lusakai haverjaid, akkor ne vedd fel, amikor Zambiából hívnak

ÉLET
2019 január 26., 17:17

Megint azzal vannak tele a magyar közösségi médiákok, hogy támadnak az egyszer csörgetős csalók, az angolul one ring scamként ismert lehúzások kisiparosai. 

Először Szily és Király kollégák jelezték a szerkesztőségi levlistán, hogy volt ma egy-egy nem fogadott hívásuk Zambiából és az Atlanti-óceán közepén árválkodó brit szigetről, Ascensionról.

Aztán körbenéztem a Facebookon, és rögtön három olyan ismerőst is láttam, akit ugyanarról a zambiai számról hívtak, míg egy olvasói levél azt panaszolta el, hogy Zambiából, a Maldív-szigetekről és Szomáliából is megcsörgették a fél családjával együtt. „Ha felveszed semmi, visszahívod semmi” - tette hozzá olvasónk.

A lényeg nagyjából annyi, hogy nem szabad felvenni és nem szabad visszahívni.

Régi trükk ez: a csalók, akik egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban élnek, emelt díjas vagy simán magas költségű telefonszámok visszahívására próbálják rávenni a random kiválasztott áldozatokat. Itt egy részletes magyarázat arról, pontosan hogyan lehet ebből pénzt csinálni, illetve hogy ki fizeti meg ennek az árát - jó esetben amúgy a szolgáltató, de ez azért korántsem biztos. 

A magyar szolgáltatók amúgy tisztában vannak a problémával, amikor egy tavalyi hullám után megkerestük őket, akkor a Vodafone elmondta, hogy folyamatosan tiltja hálózatából az érintett számok visszahívhatóságát.

(A címlapi képen egy lusakai telefonszaküzlet per AFP.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.