Téged is hívtak a hétvégén Burundiból?

ÉLET
2018 április 16., 09:49
comments 400

„Más olvasóktól nem érkezett információ annak kapcsán, hogy orosz szám hívogatta őket tegnap? A társaságunkból páran pont a tüntetés alatt-előtt orosz, lengyel számokról kaptunk néma hívásokat” 

- írta vasárnap hajnalban, a szombati összellenzéki tüntetés után egy olvasónk. Egy másik olvasónk öccsét már az előző nap, péntek este hívta egy orosz szám.

Egy olvasónk öccsét már péntek este erről az orosz számról keresték. Másnap rengetegen, köztünk több munkatársunk is Burundiból, Ugandából, más egzotikus országból kapott hívást.
photo_camera Egy olvasónk öccsét már péntek este erről az orosz számról keresték. Másnap rengetegen, köztünk több munkatársunk is Burundiból, Ugandából, más egzotikus országból kapott hívást.

Engem először szombat délelőtt hívtak Ugandából, a +25772335470-es telefonszámról. Kétszer próbálkoztak, egyszer felvettem, de azonnal bontott a vonal. Ugyanerről a számról hívták Szily Lászlót is, és a Hungary EXPATS :) Facebook-csoport legalább tíz tagját.

Boros Julit és Horváth Bencét Ugandából hívták, a tüntetés alatt. Juli a tüntetés forgatagában vissza is hívta a számot, hátha fontos, de azonnal bontották a vonalat. A Vodafone ügyfélszolgálatán lenyugtatták, hogy ebben az esetben legfeljebb 1 másodperc külföldi hívást számláznak ki, vagyis nagy lehúzás nem lehet. Azt is mondták, hogy tudnak a problémáról, sokan jelentették.

Bár telenoros és telekomos ügyfelektől is kaptunk panaszt, a legtöbb érintett a Vodafone előfizetője, így én is az ő PR-részlegüket kerestem, választ ígértek.

Olvasóink beszámolói és a Facebookon fellelhető információk alapján pénteken és szombaton szaporodtak meg ezek a különös külföldi hívások. A legtöbb egzotikus országokból - Ugandából, Burundiból, grenadából - futott be, de kaptunk és találtunk panaszt orosz, román, ausztrál szám is. Konkrétan ezek a telefonszámok merültek fel:

  • +25772335478
  • +14735077192
  • +256205441471
  • +79047298117
  • +79047298119
  • +23677800656
  • +382682239669
  • +883100294160

Az ilyen különös hívásoknak van irodalma a neten. Az egyik lehetséges megfejtés, hogy simán csalók szabadultak rá a magyar mobilfelhasználókra. Az elmélet szerint a hívó számok valójában az adott országokban bérelt emelt díjas hívószámok, vagyis a hívó direkt csak egyszer csörget, annak reményében, hogy az áldozat majd visszahívja a számot, és hosszasan hallózik majd a néma vonalba, drága másodperceken át.

Update:

A Vodafone Sajtóosztályán elmondták, hogy a mindhárom szolgáltató ügyfeleit egyaránt érintő jelenség egy ismert visszaélési módszer. A csalók a hétvégén nemzetközi emelt díjas telefonszámok visszahívására próbálták rávenni a mobiltársaságok ügyfeleit. A Vodafone letiltotta és folyamatosan tiltja hálózatából az érintett számok visszahívhatóságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.