Elképesztő izgalmak: az ÁSZ nem csak az ellenzék, hanem a Fidesz-KDNP kampánypénz-felhasználását is ellenőrzi!

Az Állami Számvevőszék közölte, hogy jelenleg a tavalyi parlamenti választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzéseként hét jelölőszervezet (DK, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, MKKP, MSZP és Magyarországi Németek Országos Önkormányzata) kampányköltéseit vizsgálja.

Tehát nem csak az ellenzéket, hanem a kormánypártokat is ellenőrzik, vagyis Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója tövig rághatja a körmeit, hogy vajon az egykori párttársa, Domokos László ÁSZ-elnök mindent rendben talál-e a kormánypártnál, ahogy eddig mindig.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Állítólag két különböző pártot vezetnek ugyanis.Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Az ÁSZ közölte, hogy „az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak”, a „megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését”.

Az ÁSZ a törvény alapján a 2018. április 8-i parlamenti választás utáni egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján a választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi a jogszabályi előírások szerint. Az ÁSZ állítja: „mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.