Elpártolt Madurótól Venezuela washingtoni katonai attaséja

külföld
2019 január 27., 07:26
comments 163

Elpártolt a Maduro-kormányzattól a Washingtonban akkreditált venezuelai katonai attasé, és erre biztatta az otthoni katonatársait is.

A Venezuelát az Egyesült Államokban a legmagasabb katonai szinten képviselő diplomata, Jósé Luis Silva helyi idő szerint szombaton jelentette be a döntését, és egy videoüzenetet is csatolt hozzá, a venezuelai fegyveres erőkhöz intézett felhívással.

„A venezuelai nép nevében beszélek, és főleg a testvéreimhez fordulok országom fegyveres erőinek a soraiban: ismerjék el Venezuela egyetlen legitim elnökének Juan Guaidót”

– mondta José Luis Silva ezredes a felvételen, amely a washingtoni irodájában készült, háttérben a venezuelai zászlóval.

Az ezredes a Reutersnek is megerősítette, hogy a továbbiakban nem ismeri el Nicolás Madurót, és szabad választást követel.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője az attasé disszidálását annak az elvnek a példájaként jellemezte, hogy „a fegyveres erők szerepe az alkotmányos rend védelme, nem pedig a diktátorok támogatása, és a saját népének az elnyomása”.

Már nem követelik az amerikai diplomaták távozását

Közben vasárnap virradóra Venezuela felfüggesztette az amerikai diplomaták távozására vonatkozó követelését, és 30 napot adott arra, hogy a felek úgynevezett érdek-képviseleti irodát hozzanak létre a kapcsolatok fenntartására. Hasonló kapcsolattartási forma volt érvényben az USA és Kuba között, amíg Barack Obama előző amerikai elnök helyre nem állította a diplomáciai viszonyt a kommunista szigetországgal.

Nicolás Maduro szocialista elnök szerdán kiutasította az amerikai diplomatákat Venezuelából, 3 napot adva nekik a távozásra. A döntés oka az volt, hogy Washington – több más országgal együtt – elismerte a latin-amerikai ország elnökének az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidót. Guaidó egy tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Maduro puccskísérletnek nevezte a történteket.

Az amerikai kormány jelezte, hogy nem tesz eleget Maduro követelésének, akit már nem tekint Venezuela elnökének, és nem áll szándékában hazahívni diplomatáit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén azt mondta: Donald Trump amerikai elnök és ő maga is azt várja, hogy diplomatáik a bécsi konvenció értelmében továbbra is védelmet élvezzenek. „Ne teszteljék az Egyesült Államok polgárai megvédésére vonatkozó eltökéltségét” – mondta.

Guaidó az ENSZ-től kért segítséget a válság kezelésére

Az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó szombaton a Twitteren is közzétett levelében António Guterres ENSZ-főtitkártól kért segítséget a venezuelai humanitárius válság kezelésére.

Juan Guaidó január 23-án Caracasban.
photo_camera Juan Guaidó január 23-án Caracasban. Fotó: Federico Parra/AFP

„Azért írok, hogy kérjem az ENSZ-t és a humanitárius segélyezésért felelős összes ügynökséget a korai támogató és válságkezelő mechanizmusok életbe léptetésére”

– írta Guaidó, aki szerint a nemzetközi közösség összefogására van szükség az akut válság kezelésére, aminek több millió áldozata van, akik nap mint nap hiányt szenvednek az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy az élelmezés terén.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuela évek óta gazdasági zuhanórepülésben van az olajárak csökkenése miatt. Az országot hiperinfláció, élelmiszer- és áruhiány, illetve az alapvető szolgáltatások akadozása jellemzi.

Guaidó azt mondta, a közeljövőben meghívja a nemzetközi közösség képviselőit Venezuelába, hogy kidolgozhassák a legjobb stratégiát a humanitárius segítségnyújtás finanszírozására az átmeneti időszakban, és az újjáépítés meg a nemzeti megbékélés leghatékonyabb módját.

Az ENSZ megerősítette, hogy Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos a latin-amerikai országba látogat, bár útjának időpontjáról és részleteiről egyelőre nincs hír. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.