Észak-Koreában kivégzéssel fenyegetik azokat, akik dél-koreai tévécsatornákra hangolnak

Középen Kim Dzsong Un, Észak-Korea néphadseregének főparancsnoka. Fotó: KNS

A Radio Free Asia saját forrásai alapján ír arról, hogy az észak-koreai kormány emlékezetfrissítő előadásokat szervez a dél-koreai határhoz közeli településeken élőknek, nehogy elfeledjék, hogy a dél-koreai televíziós és rádiós csatornák adásainak illegális fogyasztásáért akár kivégzés is járhat. 

Az értesülések szerint Dél-Hvanghe tartományban több ilyen tematikus gyűlést is szerveztek a helyi kormány- és rendőrhivatalok az elmúlt hetekben. Elsősorban arra emlékeztettek, hogy tilos televíziós és rádiókészülékek frekvenciaérzékelőinek megbuherálása (így ugyanis foghatóak akár határon túli műsorok is).

A hatóságok a gyűléseken nyomatékosan felhívták a figyelmet arra is, hogy a „dekadens, kapitalista” tartalmak birtoklása , legyen az akár egy videóklipp egy USB-drive-on vagy egy szórólap, súlyos bűncselekménynek számít Észak-Koreában. (Dél-Koreai aktivisták gyakran próbálnak léggömbbökkel átjuttatni különböző eszközöket, akár pendrive-okat vagy könyveket a határon.) 

A észak-koreai kormány félelme az, hogy az ilyen élmények hatására a határmenti országrészek lakossága a hatalom ellen fordulhat. A hatóságok arra lettek figyelmesek, hogy mióta a két ország közötti viszályok enyhültek, egyre többen próbálják meg illegálisan követni a dél-koreai média adásait.  

A kormánynak rendelkezésre állnak eszközök, amikkel fogni tudják a határon átszivárgó jeleket, de még így is sok észak-koreai kockáztatja szabadságát annak érdekében, hogy valódi hírekkel és országon kívüli kultúrával találkozzon. 

2014-ben tíz kormányzati tisztviselőt végeztek ki, miután kiderült, hogy dél-koreai filmdrámákat néztek szabadidejükben. Azóta is rendszeresen előfordul, hogy dél-koreai kultúrát fogyasztó diákokat és állampolgárokat közmunkára kényszerítenek. (RFA