Kevesebb mint 160 ezer forintot keres egy tapasztalt tűzoltó Magyarországon

katasztrófa
2019 január 27., 15:23
comments 477
Tűzoltók dolgoznak 2018. november 17-én Budapest VI. kerületében, a Teréz körúton, ahol mintegy kétszáz négyzetméteren ég egy négyemeletes épület tetőszerkezete.
photo_camera Tűzoltók dolgoznak 2018. november 17-én Budapest VI. kerületében, a Teréz körúton, ahol mintegy kétszáz négyzetméteren ég egy négyemeletes épület tetőszerkezete. Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Közleményt juttatott el az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSz) vasárnap az Országos Sajtószolgálathoz (OS), mert drámainak látják a tűzoltók bérezését, és változást sürgetnek. 

A közlemény szövege szerint a napokban kapták meg Magyarország vonulós tűzoltói a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, és 

„a helyzet drámai.”

Egy 7 éves beosztott tűzoltó, rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160.000 forintot, ráadásul - áll a közleményben - a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. A szakszervezet nehezményezi azt is, hogy az ígért 3 pilléres életpályamodellből 2 pillér egyáltalán nem valósult meg. 

Az ETSz szerint elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, miközben egy tapasztalt tűzoltó 160.000 forint körüli összeget visz haza.

 „Azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány (jellemzően a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók) ne váltson munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni” - áll még az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleményében. 

A miniszterelnök épp a napokban, pénteken nyilatkozott elégedetten a tűzoltók munkájáról. Orbán Viktor Facebook-oldalán számolt be arról, hogy ellátogatott a csütörtöki ferencvárosi kollégiumtűz helyszínére. Méltatta a tűzoltók munkáják, akik nyolc perccel a riasztás után kiérkeztek, és „helytálltak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.