Novak Đoković az első, aki hétszer is megnyerte az Australian Opent

sport
2019 január 27., 10:50
comments 95

A világelső Novak Đoković a döntőben nagyon simán, három szettben (6-3, 6-2, 6-3) legyőzte a második helyen kiemelt, spanyol Rafael Nadalt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, ezzel a szerb megszerezte a rekordot jelentő, hetedik melbourne-i címét. (Eddig az ausztrál Roy Emersonnal és Roger Federerrel együtt tartotta a rekordot.)

A szerb világelső teniszező Novak Djokovic
photo_camera Fotó: David Gray/AFP

A most már 15-szörös Grand Slam-győztes, 31 éves Đoković ezelőtt 2008-ban, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban nyerte meg az Australian Opent, míg a 17-szeres GS-bajnok, 32 éves Nadal 2009-ben volt a legjobb itt. A 2012-es döntőt is egymással vívták, akkor Đoković ötszettes, emlékezetes csatában nyert. A két teniszező párharcában Đoković vezet 28-25-re.

Oszaka Naomi is rekordot döntött

A nők között a japán Oszaka Naomi nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, mivel a szombati döntőben három szettben legyőzte a cseh Petra Kvitovát, ezzel hétfőtől ő lesz az új világelső, és az Australian Open első japán győztese.

A US Openen címvédő japán még sosem találkozott a kétszeres wimbledoni bajnokkal, és ahhoz képest, hogy egy éve még csak 72. volt a világranglistán, a második Grand Slam-diadaláért és a WTA-rangsor első helyéért lépett pályára Melbourne-ben. A haiti és amerikai állampolgársággal is rendelkező Oszaka lehetett Serena Williams 2015-ös menetelése óta az első női teniszező, aki egymás után két GS-t nyer, és szombaton már egyhuzamban 13 győztes GS-mérkőzésnél tartott.

Oszaka Naomi, miután megnyerte az Australian Open döntőjét 2019. január 26-án.
photo_camera Fotó: Recep Sakar/Anadolu Agency

A 28 éves Kvitovának szintén hosszú út vezetett a döntőig: 2016 decemberében egy betörő a házában késsel megsebesítette az ütő bal kezét, és emiatt fél évet – többek között a 2017-es Australian Opent is – ki kellett hagynia. Az előzőleg Sydneyben bajnok és sorozatban 11 győzelemnél tartó teniszező Jana Novotna 1991-es szereplése óta az első cseh döntős volt az Australian Openen, ahol az előző cseh bajnok Hana Mandlikova volt 1987-ben.

A döntő 2 óra 27 percig tartott, és Oszaka a pályafutása harmadik tornáján nyert, ebből pedig kettő Grand Slam-verseny volt. A döntő tétje nemcsak az Australian Open serlege volt, hanem a világelsőség is: amelyik teniszező megnyeri az év első Grand Slam-viadalát, az leváltja a román Simona Halepet hétfőn a WTA-rangsor élén. A 21 éves Oszaka nem vezette még a világranglistát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.