4,5 évre ítéltek egy emberi jogi ügyvédet Kínában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Li Ven-cu, az elítélt emberi jogvédő, Vang Csuan-csang neje, aki tiltakozásul, hogy már négy éve nem is láthatja férjét, kopaszra borotválta a fejét.Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Az államrend megdöntésére tett felforgató tevékenység vádjával négy és fél év börtönre ítélt a tiencsieni bíróság egy ismert kínai emberi jogi ügyvédet. Vang Csuan-csang azzal vált ismertté, hogy a hatóságok kínzásairól szóló panaszokkal foglalkozott, és védte az üldözött Falung Kung egyház tagjait is. Vangnak 2015-ben nyoma tűnt egy emberi jogi aktivisták elleni hatósági fellépés során.

A Vanggal együtt akkor eltüntetett több mint kétszáz jogvédő ügyét közben már lezárták. Vangot eltüntetése óta, vagyis több mint ezer napja elzárva tartották.

Felesége, Li Ven-cu korábban azt mondta, eltűnése óta nem látta a férjét. Az asszony hét ügyvédet is fogadott férje védelmére, de ők se látogathatták meg börtönében.

Vang és időközben már bezáratott ügyvédi irodájának munkatársai védték Aj Vej-vejt is. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.