Csak tátogok, a Magyar Horgász durvábban tolja a Fidesz-kormányt, mint a Kádár-korban az MSZMP-t

Nézhet a majdnem félmillió magyar pecás, mint a frissen fejbe kólintott ponty. Potenciális választói bázist jelentő közösségükre ugyanis úgy rámozdult a Fidesz, mint harcsa a rohasztott csirkebélre. 

A legrégebbi magyar horgászlap, egyben az országos szövetség hivatalos lapja a Magyar Horgász. Az újság januári száma olyan töménységű kormánypropagandával indul, ami nehogy ehhez a tökéletesen politikafüggetlen hobbihoz képest meglepő, de ami még a durva kádárista kommunista időkben sem jellemezte a lapot. 

A januári lapszám szokásos melléklete egy falra tűzhető, kétoldalnyi méretű naptár. Ez most konkrétan egy kormánypropaganda-hirdetés, a közepére applikált naptárrésszel:

A magazin januári számának beköszöntő cikke egy kormányt népszerűsítő írás egy kormánytagtól, Nagy István agrárminisztertől:

Azokat a horgászokat, akik rutinból átugrották volna az aktuális lapszám legelejét, nemsokára emlékeztető cikk várja, amit három Fidesz-politikus képe illusztrál, akik közül ketten kormányzati pozíciót viselnek: Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki megbízottja és Nagy miniszter. A harmadik Szűcs Lajos fideszes képviselő, de ő legalább joggal szerepel a lapban, hiszen ő a MOHOSZ elnöke:

Nyitrai Zsolt, Nagy István és a nagy munkabírású Szücs Lajos, aki a Magyar Tenisz Szövetséget is vezeti, de olyan hatékonyan, hogy a két legjobb teniszező miatta le is mondta a válogatottságot

Azokat pedig, akik elkerülték volna a politikai tankcsapdákat, zárásként kormányzati hirdetés várja az utolsó belső oldalon:

Mindez nemcsak önmagában furcsa. A helyzet ugyanis az, hogy ilyen szemérmetlen propagandára még a sokat emlegetett kommunisták sem vetemedtek a horgászújságban. 

Ezt egyrészt onnan tudom, hogy 1979 óta van engedélyem és az első pillanattól kezdve olvastam a Magyar Horgászt. 

De a kérdésben nem kellett pusztán az embert néha megcsaló memóriámra hagyatkoznom. Véletlenül ugyanis a szerkesztőségi asztalomon hever egy ideje a Magyar Horgász tüchtigen bekötött 1980-as és 1981-es évfolyama. Így szúrópróbaszerű ellenőrzéssel le tudtam csekkolni, hogy nem csalnak-e meg az emlékeim abban, hogy horgászagymosás-fronton még a mély kádárizmus MSZMP-je is szemérmesebb volt a NER állampártjánál, a Fidesznél. 

Megnéztem a két évfolyam januári számát. Jól emlékeztem. 

1980-ban nem valamilyen pártvezető vagy kormánytag, hanem a MOHOSZ főtitkára köszöntötte a horgászokat:

És az egész lapszámban is összesen egy állami vezető tűnt fel, de Gergely államtitkár épp a MOHOSZ elnöke volt:

Az 1981-es nyitószámban volt ugyan politikai vörös farokúszó, de a mostaninál sokkal visszafogottabb módon és jelentősen kisebb mennyiségben. Az ugyanis csak a nyitó cikk kábé egyhatodának elolvasása után derül ki, hogy Takács Imre sporttárs, aki - hogy, hogy nem - mogyoróvesszőre kötött madzaggal, azon lúdtollból és dugóból fabrikált úszóval kezdte az ipart, és akit gyerekkorában a tilosban járva néha megkergetett a csendőr, civilben, mit tesz Isten, a Fejér megyei pártbizottság első titkára. 


Ezen kívül nem volt semmi politikai reklám az egész lapszámban.

A Magyar Horgász ízléstelen átpolitizálásáért azért is kár, mert pont a peca az a terület, ahol a Fidesz-kormány az elmúlt 8,75 évben egészen értelmes, előremutató változásokat vezetett be, és egyértelműen jobb teljesítményt nyújtott, mint az elődei.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.