Csak tátogok, a Magyar Horgász durvábban tolja a Fidesz-kormányt, mint a Kádár-korban az MSZMP-t

Média
2019 január 28., 17:21
comments 290

Nézhet a majdnem félmillió magyar pecás, mint a frissen fejbe kólintott ponty. Potenciális választói bázist jelentő közösségükre ugyanis úgy rámozdult a Fidesz, mint harcsa a rohasztott csirkebélre. 

A legrégebbi magyar horgászlap, egyben az országos szövetség hivatalos lapja a Magyar Horgász. Az újság januári száma olyan töménységű kormánypropagandával indul, ami nehogy ehhez a tökéletesen politikafüggetlen hobbihoz képest meglepő, de ami még a durva kádárista kommunista időkben sem jellemezte a lapot. 

A januári lapszám szokásos melléklete egy falra tűzhető, kétoldalnyi méretű naptár. Ez most konkrétan egy kormánypropaganda-hirdetés, a közepére applikált naptárrésszel:

A magazin januári számának beköszöntő cikke egy kormányt népszerűsítő írás egy kormánytagtól, Nagy István agrárminisztertől:

Azokat a horgászokat, akik rutinból átugrották volna az aktuális lapszám legelejét, nemsokára emlékeztető cikk várja, amit három Fidesz-politikus képe illusztrál, akik közül ketten kormányzati pozíciót viselnek: Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki megbízottja és Nagy miniszter. A harmadik Szűcs Lajos fideszes képviselő, de ő legalább joggal szerepel a lapban, hiszen ő a MOHOSZ elnöke:

photo_camera Nyitrai Zsolt, Nagy István és a nagy munkabírású Szücs Lajos, aki a Magyar Tenisz Szövetséget is vezeti, de olyan hatékonyan, hogy a két legjobb teniszező miatta le is mondta a válogatottságot

Azokat pedig, akik elkerülték volna a politikai tankcsapdákat, zárásként kormányzati hirdetés várja az utolsó belső oldalon:

Mindez nemcsak önmagában furcsa. A helyzet ugyanis az, hogy ilyen szemérmetlen propagandára még a sokat emlegetett kommunisták sem vetemedtek a horgászújságban. 

Ezt egyrészt onnan tudom, hogy 1979 óta van engedélyem és az első pillanattól kezdve olvastam a Magyar Horgászt. 

De a kérdésben nem kellett pusztán az embert néha megcsaló memóriámra hagyatkoznom. Véletlenül ugyanis a szerkesztőségi asztalomon hever egy ideje a Magyar Horgász tüchtigen bekötött 1980-as és 1981-es évfolyama. Így szúrópróbaszerű ellenőrzéssel le tudtam csekkolni, hogy nem csalnak-e meg az emlékeim abban, hogy horgászagymosás-fronton még a mély kádárizmus MSZMP-je is szemérmesebb volt a NER állampártjánál, a Fidesznél. 

Megnéztem a két évfolyam januári számát. Jól emlékeztem. 

1980-ban nem valamilyen pártvezető vagy kormánytag, hanem a MOHOSZ főtitkára köszöntötte a horgászokat:

És az egész lapszámban is összesen egy állami vezető tűnt fel, de Gergely államtitkár épp a MOHOSZ elnöke volt:

Az 1981-es nyitószámban volt ugyan politikai vörös farokúszó, de a mostaninál sokkal visszafogottabb módon és jelentősen kisebb mennyiségben. Az ugyanis csak a nyitó cikk kábé egyhatodának elolvasása után derül ki, hogy Takács Imre sporttárs, aki - hogy, hogy nem - mogyoróvesszőre kötött madzaggal, azon lúdtollból és dugóból fabrikált úszóval kezdte az ipart, és akit gyerekkorában a tilosban járva néha megkergetett a csendőr, civilben, mit tesz Isten, a Fejér megyei pártbizottság első titkára. 


Ezen kívül nem volt semmi politikai reklám az egész lapszámban.

A Magyar Horgász ízléstelen átpolitizálásáért azért is kár, mert pont a peca az a terület, ahol a Fidesz-kormány az elmúlt 8,75 évben egészen értelmes, előremutató változásokat vezetett be, és egyértelműen jobb teljesítményt nyújtott, mint az elődei.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.