Drámaian csökkent 2018-ban a cápatámadások száma

természet
2019 január 29., 14:57
comments 93

Annak ellenére, hogy sok eset szerepelt a médiában, 2018-ban erősen csökkent a regisztrált cápatámadások száma. A Floridai Egyetem szakszerve, az International Shark Attack File szerint tavaly mindössze 88 olyan ember elleni cápatámadást regisztráltak, amiben előzetesen nem provokálták az állatot. 2017-ben még 88 ilyen támadás volt, és az elmúlt 5 év átlaga is 84.

Fehér cápa Ausztrália partjainál
photo_camera Fehér cápa Ausztrália partjainál Fotó: Patrice Heraud/Biosphoto

A 66 harapásból 4 volt halálos, ami nagyjából megfelel az utóbbi időben regisztrált 6/év átlagnak. Akárcsak korábban, 2018-ban is az USA-ban regisztrálták a legtöbb támadást, 32-t, a 2017-es 53-hoz képest. A legtöbb harapás, 17 szokás szerint Floridában történt, azon belül is 4 volt Volusia megyében, amit egyszerűen a világ ápafővárosnak tartanak a szakértők.

Vannak viszont olyan országok, ahol emelkedett a támadások száma. Ausztráliában 2018-ban 20 támadás volt az átlagos 14 helyett, és ezek közül egy halálos is volt. Brazíliában és Egyiptomban 2017-ben még csak 1-1 harapás volt, 2018-ban viszont már 3-3, és mindkét országban az egyik ezek közül a megtámadott ember halálával végződött.

Egy megszólaltatott szakértő szerint az évek közti fluktuáció normális, de ez a csökkenés nem az. Szerinte nem lehet eldönteni, hogy a csökkenésnek az az oka, hogy egyre kevesebb a cápa a világ óceánjaiban, vagy esetleg az, hogy az emberek egyre jobban odafiigyelnek a cápákkal kapcsolatos figyelmeztetésekre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.