Meg is kezdődött Macedónia NATO-csatlakozása

Több 444 videó?
Szeretném

Miután Görögország is jóváhagyta Macedónia új nevét, az Észak-Macedóniát, a NATO villámgyorsan el is kezdte előkészíteni az ország csatlakozását a katonai szövetséghez.

A görög jóváhagyás után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonnal nekiállt a macedónok csatlakozási jegyzőkönybét ismertetni a tagállamok nagyköveteivel - írja a Bloomberg.

A terv az, hogy a dokumentumot először a görögök írják alá, ezzel is nyomatéosítva, hogy minden akadály elhárult a balkáni ország csatlakozása elől. „A következő napokban eldől a pontos menetrend. Ezek után Macedónia meghívottként részt is vehet NATO-eseményeken” - mondta a szövetség egy képviselője.

Ahogy a lap is hangsúlyozza, Macedónia NATO-csatlakozása komoly csapás a balkáni befolyási övezetét védeni igyekvő Oroszországnak, amely minden áron próbálta megakadályozni az ország nyugati integrációját.

Szakértők szerint egyébként Macedónia 2020-ban lehet majd a NATO teljes jogú tagja, miután valamennyi tagállam raatifikálta a csatlakozási szerződés szövegét.