Háromnapos vita után a görög parlament végül elfogadta Macedónia új nevét

A hétvégén Athénban tömegtüntetésen tiltakoztak ellene, a parlamenti vita is három napig tartott róla, de végül a görög parlament pénteke délután jóváhagyta a Macedónia új nevéről szóló megállapodást. 

Szűk többséggel, 153:146 arányban ment át a két kormány közötti megállapodás, amivel 27 éves vitát zárt le Görögország és a szomszédos volt jugoszláv tagállam. Az új név Észak-Macedónia  (Észak-Macedóniai Köztársaság). 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök örül a jóváhagyásnakFotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el. A névvita miatt blokkolta korábban Macedónia NATO és EU-csatlakozását Görögország. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.