Háromnapos vita után a görög parlament végül elfogadta Macedónia új nevét

külföld
2019 január 25., 13:26
comments 129

A hétvégén Athénban tömegtüntetésen tiltakoztak ellene, a parlamenti vita is három napig tartott róla, de végül a görög parlament pénteke délután jóváhagyta a Macedónia új nevéről szóló megállapodást.

Szűk többséggel, 153:146 arányban ment át a két kormány közötti megállapodás, amivel 27 éves vitát zárt le Görögország és a szomszédos volt jugoszláv tagállam. Az új név Észak-Macedónia (Észak-Macedóniai Köztársaság).

photo_camera Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök örül a jóváhagyásnak Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el. A névvita miatt blokkolta korábban Macedónia NATO és EU-csatlakozását Görögország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.