Háromnapos vita után a görög parlament végül elfogadta Macedónia új nevét

külföld
2019 január 25., 13:26
comments 133

A hétvégén Athénban tömegtüntetésen tiltakoztak ellene, a parlamenti vita is három napig tartott róla, de végül a görög parlament pénteke délután jóváhagyta a Macedónia új nevéről szóló megállapodást.

Szűk többséggel, 153:146 arányban ment át a két kormány közötti megállapodás, amivel 27 éves vitát zárt le Görögország és a szomszédos volt jugoszláv tagállam. Az új név Észak-Macedónia (Észak-Macedóniai Köztársaság).

photo_camera Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök örül a jóváhagyásnak Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el. A névvita miatt blokkolta korábban Macedónia NATO és EU-csatlakozását Görögország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt