Háromnapos vita után a görög parlament végül elfogadta Macedónia új nevét

A hétvégén Athénban tömegtüntetésen tiltakoztak ellene, a parlamenti vita is három napig tartott róla, de végül a görög parlament pénteke délután jóváhagyta a Macedónia új nevéről szóló megállapodást. 

Szűk többséggel, 153:146 arányban ment át a két kormány közötti megállapodás, amivel 27 éves vitát zárt le Görögország és a szomszédos volt jugoszláv tagállam. Az új név Észak-Macedónia  (Észak-Macedóniai Köztársaság). 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök örül a jóváhagyásnakFotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el. A névvita miatt blokkolta korábban Macedónia NATO és EU-csatlakozását Görögország. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.