19,5 milliárdos beruházással száll be Magyarország egy ghánai gázerőmű felépítésébe

energia
2019 január 30., 14:49
comments 112

A G7 arról írt, hogy Magyarország egy 70 millió dolláros (19,5 milliárd forintos) beruházással száll be egy ghánai gázerőmű felépítésébe. Ezt több ghánai újság beszámolója szerint az ottani magyar nagykövet, Szabó András kedden jelentette be.

Az 1 milliárd dollárosra tervezett Bridge Power nevű, olajjal és gázzal vegyesen működő hőerőmű egy közel 200 ezer lakosú óceánparti városban, Temában épül fel. Ez a 28 milliós Ghána második legnagyobb erőműve lesz.

A magyar nagykövetség közölte: a beruházást a GE magyarországi leányvállalatának turbináival szerelik fel. A követség szerint ezen kívül Magyarország több millió dollár értékben szállít majd eszközöket a projekt második szakaszához.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Benjamin Dagadu ghánai olajipari miniszterhelyettest a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. november 3-án.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Benjamin Dagadu ghánai olajipari miniszterhelyettest a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. november 3-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A ghánai lapok arról írnak, hogy az állami Eximbank is benne van a projekt finanszírozásában, erről Robert Ahomka-Lindsay ghánai kereskedelmi és ipari miniszter-helyettes is beszélt. A G7 azt írja, nincs nyoma annak, hogy a magyar kormány bárhogyan kommunikálta volna a beruházást, és nem világos, a beruházásban mennyi az állami pénz, így megkeresték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot meg az Eximbankot is.

Frissítés

A cikk megjelenése után a KKM az alábbi tájékoztatást küldte el: „A magyar állam támogatást nem nyújtott sem az exportőr sem a vevő részére. Az Eximbank természetesen minden olyan exportügyletben, amely megfelel a nemzetközi és hazai szabályozásnak szívesen megvizsgálja a hitelnyújtási lehetőséget. Az exporthitelezés segíti a magyar gazdaság növekedését, munkahelyek megtartását és létrehozását.” (G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.